Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kamer wil meer muziekvariatie op landelijke publieke radio

Medianieuws

Muziek op de radiostations van de publieke omroep moet van de Tweede Kamer veel gevarieerder worden. Dit meldt De Telegraaf. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 wil dat na het verdwijnen van Radio 6 Soul & Jazz er voor deze muziekgenres een volwaardige plek blijft binnen de NPO.

Kamerleden Verhoeven (D66) en Mohandis (PvdA) willen dat bij het verdwijnen van de zesde zender voortaan op Radio 4, nu nog uitsluitend klassieke muziek, ruimte wordt gemaakt voor soul en jazz.

Maar ook andere muziekgenres komen volgens de VVD te weinig aan bod. “Waar kan je schlagers horen bij de NPO? Of Nederlandstalige muziek, heavy metal of country? Bijna nergens meer, zeker niet op prime time”, zo laat Kamerlid Arno Rutte weten aan De Telegraaf. “Als er al aandacht voor is, dan in de randen van de nacht.”

Radio 2 en 3FM zouden in de jacht op zoveel mogelijk luisteraars en STER-omzet te vaak dezelfde muziek draaien als de commerciële radiostations. Ook zijn de vele winacties voor concertkaartjes een doorn in het oog bij diverse kamerleden.

Bij veel concerten zijn de publieke stations zelfs partner, en staat hun logo ook op de toegangskaarten. Commerciële stations vissen daarbij veelal achter het net. De VVD vraagt zich af of de publieke omroep hiermee niet de wet overtreedt. Die stelt namelijk dat een met belastinggeld gefinancierde omroep zich niet dienstbaar mag maken aan het winstmaken door bedrijven.

Premier Rutte gaat tijdens het debat over de Mediawet donderdagavond aan staatssecretaris Dekker (Media) vragen of toezichthouder Commissariaat voor de Media hier niet moet ingrijpen. De NPO zegt in een reactie dat ze over dergelijke acties regelmatig nauw contact onderhoudt met de toezichthouder. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen