Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Berlusconi betreedt de Italiaanse radiomarkt

Medianieuws

Nadat Mediaset, het mediaconcern van oud premier Silvio Berlusconi en zijn familie, al een stevige vinger in de pap heeft gekregen in de Italiaanse televisiemarkt, is nu ook de radiomarkt aan de beurt. Enkele weken geleden werd de landelijke zender R101 al overgenomen en nu zijn Radio 105, Radio Monte Carlo en Virgin Radio aan de beurt.

Berlusconi betreedt de Italiaanse radiomarkt Radio 105 (hits), Radio Monte Carlo (pop) en Virgin Radio (rock) zijn momenteel eigendom van Finelco, de grootste radiogroep van het land.

Mediaset wordt nu middels een ingewikkelde constructie aandeelhouder van deze radiogroep.

Uitgeverij RCS (Corriere della Sera) trekt zich terug uit Finelco. Het 44,5% aandeel wordt voor 21 miljoen euro gekocht door de familie Hazan, die een meerderheidsbelang heeft in Finelco. Het nieuw verworven aandeel wordt ondergebracht in een nieuwe bv, waar Mediaset weer een aandeel in krijgt. Uiteindelijk komt het er op neer dat Mediaset 19% stemrecht krijgt in Finelco.

Vooralsnog verwerft mediamagnaat Berlusconi dus een minderheidsbelang in de drie landelijke zenders, die wekelijks acht miljoen luisteraars bereiken. Wel heeft Mediaset als onderdeel van de overeenkomst de optie om het aandeel te vergroten.

Enkele weken geleden verwierf Mediaset al een aandeel van 80% in de hitzender R101. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen