Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Oldieszender Gold terug via DAB in delen van Engeland

DAB

De oldieszender Gold is vanaf maandag weer in een groot deel van Engeland via DAB te ontvangen. Het station neemt hiervoor de capaciteit op lokale netten over van zusterstation Xfm, dat via het landelijke DAB-net gaat uitzenden.

Oldieszender Gold terug via DAB in delen van Engeland Bij Xfm gaat op 21 september het roer om. De zender wijzigt haar naam in Radio X en voormalig BBC Radio 1 deejay Chris Moyles gaat de ochtendshow presenteren. Daarnaast gaat Radio X landelijk uitzenden via de multiplex van Digital One. Onlangs kwam hier ruimte op vrij, nadat Teamrock haar uitzendingen via DAB staakte.

Komende maandag start Radio X al met testuitzendingen op het landelijke DAB-net. Uitgezonden gaat worden in mono met een bandbreedte van 80 kbps in de oude DAB (MP2)-standaard. Meer ruimte is er momenteel niet beschikbaar.

De capaciteit op de lokale DAB-netten waarop Xfm uitzendt wordt overgenomen door zusterstation Gold. Het oldiesnetwerk was tot maart 2014 al in grote delen van Engeland via DAB en AM te ontvangen, maar moest veel frequenties afstaan aan zusterstation Smooth Radio.

Momenteel is Gold alleen nog via AM te ontvangen in de regio’s Londen, Manchester en Nottingham. Via DAB blijft de ontvangst beperkt tot Londen, Nottingham/Leicester en Humberside.

Vanaf maandag is Gold ook via DAB te ontvangen in onder meer Manchester, Birmingham, Cambridge, Cornwall, Devon, Peterborough, Plymouth, Reading, Kent, Norwich en Swindon. Voor de meeste regio’s betekent het een terugkeer van de zender via digitale radio. Uitgezonden gaat worden met een bandbreedte van 112 of 128 kbps in stereo.

Omdat Gold al in Nottingham/Leicester via DAB te ontvangen is, wordt de capaciteit van Xfm hier overgenomen door de chill-out zender Chill. Opmerkelijk is dat deze commerciële zender geen reclame uitzendt. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen