Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Middengolfzendmast in Lopik wordt vrijdag ontmanteld

Medianieuws

De 196 meter hoge zendmast in Lopik zal komende vrijdag door een professioneel bedrijf worden opgeblazen. Dit meldt de publieke omroep RTV Oost. Het bedrijf Haarman&Wiersma uit Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft de opdracht gekregen een middengolfzender in Nederland te ontmantelen. Radio Maria was het laatste radiostation dat te horen was via op 675 kHz via de zendmast in Lopik.

De mast in Lopik is niet te verwarren met de televisiemast in Lopik (Gerbrandytoren), die rond de kerstdagen met lichtjes versierd wordt. De middengolfzender gebruikt een stalen raamwerkmast met tuien. Hij is gebouwd in 1938 en is geïsoleerd van de aarde.

Snij-explosieven
Voor het neerhalen van de 196 meter hoge mast worden snij-explosieven uit Duitsland gebruikt om de tuien mee door te snijden. "Het is een soort jongensdroom die uitkomt, als Twents bedrijf zijn wij enorm trots dat wij dezeopdracht hebben gekregen", zegt Adrie Wiersma van het bedrijf. Haarman&Wiersma neemt het transport en ook de demontage van alle middengolf apparatuur voor haar rekening.

Middengolf zenders overbodig
Op 1 september 2015 heeft Radio Maria haar uitzendingen op 675 kHz al gestaakt via de zender in Lopik. Radio Maria blijft licentiehouder van AM 675. Via de zendmast in Lopik hebben diverse radiostations uitgezonden.

De komende periode worden de meeste middengolfzenders in Nederland uitgeschakeld. Met het neerhalen van de zendmast in Lopik komt er na 75 jaar een einde aan de uitzendingen op de middengolf vanuit Lopik. Nieuwe technieken als DAB+ en internetradio zijn de oorzaak van de afschakeling van de zenders. [Radio.NL]/RTV Oost]

Gerelateerde Artikelen