Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Media Broadcast gaat verder met uitrol landelijk DAB+net

DAB

Zenderexploitant Media Broadcast heeft de planning bekendgemaakt voor de verdere uitrol en optimalisatie van het landelijke DAB+net in Duitsland. Het gaat om de werkzaamheden in september en oktober. In die periode worden drie nieuwe zenders aangezet en wordt op vier locaties het vermogen verhoogd.

Eind mei werd bekend dat het landelijke DAB+net in Duitsland fors uitgebreid wordt. Momenteel zijn onder andere Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax in bijna alle grote steden te ontvangen, alsmede op de belangrijke doorgaande autobahnen. Landelijke dekking is er echter bij lange na nog niet.

Daar komt voor eind 2016 verandering in als er in totaal 49 nieuwe zenders aangezet worden. Ook wordt van een aantal bestaande zenders het uitzendvermogen verhoogd. De dekking buitenshuis stijgt hierdoor van 83 naar 92%. Binnenshuis stijgt de dekking van 60 naar 82%.

Eind juni werd met het verhogen van het uitzendvermogen in Gera, in de deelstaat Thüringen, het startschot gegeven voor de verdere uitrol en optimalisatie van het landelijke DAB+net. Nu de zomervakantie voorbij is, worden de werkzaamheden voortgezet.

Dit jaar worden er 19 nieuwe zenders aangezet. De eerste drie gaan binnen nu en twee maanden al aan. Op 1 september gaat de zender Löbau (Saksen, 10 kW) aan, gevolgd door Aurich (Nedersaksen, 4 kW) op 1 oktober. Tenslotte staat voor 20 oktober de ingebruikname van de zender Cottbus (Brandenburg, 1 kW) gepland.

Naast het aanzetten van nieuwe zenders wordt op een aantal plaatsen het uitzendvermogen van besteende zenders verhoogd. Zo gaat op 1 september het vermogen van de zender Heilbronn (Baden-Württemberg) omhoog van 1 naar 2 kW. Op 15 september worden in Hessen de zenders Schöneck en Rimberg verhoogd van 1 naar 10 kW. Tenslotte wordt op 1 oktober de zender Pforzheim-Langenbrand (Baden-Württemberg) verhoogd van 0,8 naar 10 kW).

Op 13 oktober wordt op de zendmast op de Brocken, de hoogste berg van Noord-Duitsland, een nieuw antennesysteem in gebruik genomen, waardoor de ontvangst verder geoptimaliseerd wordt. Het uitzendvermogen blijft gelijk.

Op dit moment wordt ook de zender Hardberg, in het zuiden van Hessen, voorzien van DAB+antennes. Wanneer deze zender wordt aangezet is nog niet bekend. Naast het landelijke DAB+net (5C), gaat ook de Hessische Rundfunk haar pakket (7B) vanaf deze locatie uitzenden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen