Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio Royaal binnenkort via DAB+ in de Randstad

DAB

[Update1] Radio Royaal is vanaf 1 september in delen van de Randstad via DAB+ te beluisteren. Aanvankelijk zou er geen plaats zijn voor de regionale commerciële zender, maar Royaal gaat gebruik maken van de capaciteit van Sleutelstad FM.

Radio Royaal binnenkort via DAB+ in de Randstad Momenteel is Radio Royaal te beluisteren via vier FM-frequenties in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Al deze frequenties zijn als het ware in bruikleen en maken onderdeel uit van FM-kavels van zusterstation Decibel (B06), Ujala Radio Amsterdam (B04) en Sleutelstad FM Leiden (B08).

De eigenaren van Decibel, Ujala en Sleutelstad FM dienden dus te kiezen welke van hun zenders zij via DAB+ willen gaan uitzenden. Decibel heeft gekozen voor de eigen zender, maar Sleutelstad FM heeft gekozen om Radio Royaal uit te gaan zenden via DAB+, zo laat eigenaar Chris de Waard via Twitter weten.

Wat ongetwijfeld meespeelt is dat het regionale DAB+net in de Randstad op kanaal 8A, waarop moet worden uitgezonden, vooralsnog geen dekking krijgt in Leiden, waar Sleutelstad zich primair op richt. Want waar de overige vier regionale DAB+netten vrijwel overal in hun verzorgingsgebied te ontvangen zijn, blijft het net voor de Randstad beperkt tot de regio’s Amsterdam en Rotterdam.

In Amsterdam gaat uitgezonden worden met een vermogen van slechts 2kW, terwijl Rotterdam een zender van 3,6 kW krijgt. Pas op 1 januari 2017 komt er een zender in IJsselstein bij.

Dat het DAB+net voor de Randstad slechts matige dekking krijgt, heeft alles te maken met de kosten. Op dit net dienen namelijk 18 verschillende partijen, zowel publiek als commercieel, te gaan uitzenden. Sommige partijen willen helemaal niet uitzenden via DAB+, maar zijn het wel verplicht, terwijl anderen weinig financiële middelen hebben. Daarom is gekozen voor een netwerk met een minimale dekking, waardoor net aan aan de licentievoorwaarden wordt voldaan. [radio.NL]

Gerelateerde Artikelen