Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Regionaal DAB-net Yorkshire uit de lucht

DAB

Inwoners van het Engelse Yorkshire dienen hun DAB-radio opnieuw af te stemmen om de regionale radiozenders te kunnen blijven ontvangen. Binnenkort wordt het regionale DAB-net van MXR uit de lucht gehaald, waardoor diverse stations verhuizen of zelfs verdwijnen.

VK: Regionaal DAB-net Yorkshire uit de luchtVan regionaal naar lokaal
In oktober 2012 werd bekend dat MXR, waarvan Global Radio de grootste aandeelhouder is, besloten had zijn licenties niet meer te verlengen. Besloten is om de focus te leggen op landelijke en lokale DAB-netten.

MXR was eigenaar van vijf regionale multiplexen in het zuiden van Wales, de West Midlands (regio Birmingham), Yorkshire (regio Leeds/Sheffield/Middlesbrough), het noordwesten van Engeland (regio Manchester/Liverpool) en het noordoosten van Engeland (regio Newcastle).

In 2013 werden de uitzendingen van netten van MXR in het zuiden van Wales, de West-Midlands, het noordwesten van Engeland en het noordoosten van Engeland al stopgezet. Het gevolg was dat veel luisteraars hun DAB-radio opnieuw moesten instellen, omdat veel stations verhuisden naar lokale DAB-netten. Maar omdat er onvoldoende capaciteit op de lokale netten is, verdween er ook een aantal radiostations uit het digitale aanbod.

Laatste regionale net van MXR uit de lucht
Nu staat MXR aan de vooravond van de afschakeling van haar laatste regionale DAB-net in Yorkshire op kanaal 12A. Dit net heeft een potentieel bereik van 5 miljoen luisteraars. Momenteel zijn via dit net acht radiostations te ontvangen: Capital FM Yorkshire, Gold, Heart Yorkshire, Smooth Radio, Xfm, Radio Yorkshire, UCB Gospel en UCB Inspirational.

Een deel van deze stations is op vrijdag 19 juni naar lokale DAB-netten gemigreerd, terwijl Xfm, UCB Gospel en UCB Inspirational uit het aanbod verdwijnen.

Op de lokale DAB-netten in Leeds (12D) en South-Yorkshire  (11C) zijn de volgende zenders toegevoegd: Capital FM, Heart en Smooth Radio.

Via het lokale net in Humberside (11B) zijn nu ook Capital FM en Gold te ontvangen.

North Yokshire (10C) is uitgebreid met Capital FM, Heart, Smooth Radio en Radio Yorkshire.

Tenslotte is het DAB-net voor Bradford & Huddersfield (11B) uitgebreid met Capital FM, Heart en Radio Yorkshire.

Alleen in het zuidoostelijke gedeelte van het verzorgingsgebied van het regionale DAB-net zijn de radiostations niet te ontvangen via een lokaal DAB-net. Het lokale DAB-net voor het graafschap Lincolnshire. Maar daar komt binnenkort verandering in, want het lokale DAB-net voor Lincolnshire gaat in september de lucht in. Uitgezonden gaat worden op kanaal 12A, het vrijgekomen kanaal van MXR Yorkshire.

Luisteraars die nog via het regionale DAB-net van MXR naar de regionale stations luisteren krijgen dit weekend een boodschap te horen dat ze hun radio opnieuw af moeten stemmen of dat de radiozender uit het aanbod verdwijnt. Op dinsdag 30 juni wordt het regionale DAB-net van MXR uit de lucht gehaald. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen