Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: CSA start consultatie over uitrol digitale etherradio

DAB

De Franse mediaregulator CSA gaat door met digitale etherradio. Afgelopen week is de CSA gestart met een openbare consultatie over de uitrol van ‘radio numérique terrestre’ (RNT), zoals de Fransen het noemen. Gekeken wordt naar hoeveel interesse er is vanuit de radiowereld en wat de beste indeling voor de netwerken is.

Frankrijk: CSA start consultatie over uitrol digitale etherradio Sinds eind juni 2014 heeft Frankrijk officieel digitale radio via de ether. In Parijs zijn inmiddels al meer dan 40 radiostations te ontvangen via RNT. In Marseille zijn ruim 30 stations  in de lucht, terwijl in Nice ook al diverse radiostations zijn te ontvangen. In de meeste gevallen wordt, net als in Nederland, uitgezonden in DAB+.

Ondanks de start in de drie steden heerst er nog altijd flinke verdeeldheid onder de radiogroepen over RNT. Grote radiogroepen als NRJ, RTL en Lagardère en de Nationale Confederatie van Vrije Radio’s (CNRA) zijn nog altijd fel tegenstander van digitale etherradio, terwijl partijen als de SIRTI (vertegenwoordiger van een groot aantal regionale commerciële radiostations) en de SNRL (vertegenwoordiger van 600 lokale niet commerciële radiostations en daarmee één van de grootste verenigingen) juist voorstander zijn.

Begin dit jaar publiceerde mediaregulator CSA het rapport “De evolutie van radio-uitzendingen – welke rol voor digitale etherradio?” Hierin staan de toekomstplannen omschreven voor RNT.

Naar aanleiding van dit rapport is de CSA een openbare consultatie gestart over de uitrol van RNT. Gekeken wordt naar hoeveel interesse er is vanuit de radiowereld en wat de beste indeling voor de netwerken is.

Regio’s waar RNT uitgerold gaan worden, worden geselecteerd op basis van drie criteria. Allereerst worden testuitzendingen ‘gelegaliseerd’. Onder meer in Lyon en de havenstad Nantes wordt al jaren getest met DAB+. In deze steden zullen eindelijk definitieve vergunningen uitgegeven gaan worden.

Ook steden langs de grens waar FM-frequenties schaars zijn, zoals Straatsburg en Lille, krijgen binnen enkele jaren de beschikking over RNT. Daarnaast wordt gekeken naar steden waar weinig verschillende radiostations via FM uitzenden. Te denken valt aan steden als Bordeaux, Toulouse, Nancy, Grenoble, Montpellier en Le Havre.

Qua indeling van de netwerken worden twee scenario’s onderzocht. Allereerst is het mogelijk om de netwerken in te delen op regionaal en lokaal niveau. Ten tweede wordt er gekeken of er twee regionale netwerken vervangen kunnen worden door twee landelijke netwerken. Ondanks dat de grote radiogroepen gen interesse hebben in RNT, willen stations als Oui FM, Nova, Latina wel graag landelijk digitaal gaan uitzenden.

Het is de bedoeling dat RNT tussen begin 2016 en eind 2018 gefaseerd uitgerold gaat worden in ruim 19 regio’s. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen