Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Lounge FM stopt via landelijk DAB+net

DAB

Duitsland telt binnenkort weer een zender minder via het landelijke DAB-net. Lounge FM heeft besloten om op 30 april haar uitzendingen via DAB+ stop te zetten. Al enkele jaren verkeert het radiostation in financiële problemen. Lounge FM blijft wel uitzenden via internet.

Duitsland: Lounge FM stopt via landelijk DAB+net Lounge FM is sinds augustus 2011 via het landelijke DAB-net in Duitsland te ontvangen. Het radiostation brengt een mix van downtempo, lounge, chillout, easy listening und smooth jazz. Ook heeft Lounge FM enkele lokale FM-frequenties in Oostenrijk.

Begin 2013 werd bekend dat Lounge FM financieel in zwaar weer verkeerde. Voor de Duitse dochter “Entspannungsradio GmbH“, waarin de licentie is ondergebracht, werd faillissement aangevraagd. In juli verdween Lounge FM zelfs tijdelijk van DAB+ om vervangen te worden door een noodprogramma. Het bleek een actie van zenderexploitant Media Broadcast te zijn waarbij Lounge FM nog een flinke rekening open had staan.

Na ruim twee jaar heeft Lounge FM besloten om alsnog te stoppen via DAB+. Op 30 april 2015 worden de uitzendingen stopgezet, zo is te horen in een promo die op de hele uren gedraaid wordt.

Volgens Lounge FM luistert de meerderheid van de Duitse luisteraars via het internet. Het bedrag dat de zender bespaart met het stopzetten van distributie via DAB+ zou Lounge FM willen investeren in de programma’s. Om welk bedrag dit precies gaat is nog onduidelijk. Geruchten gaan nog altijd dat Lounge FM geen cent betaalt voor distributie via DAB+.

Lounge FM is de derde zender die stopt met uitzenden via het landelijke DAB-net. In mei 2013 staakte de voetbalzender 90Elf haar uitzendingen nadat de zender de uitzendrechten voor de Bundesliga was kwijtgeraakt. Begin 2014 heeft Schlagerparadies de plek ingenomen. In maart 2014 stopte de jongerenzender Kiss FM met uitzenden via DAB+. Deze plek is nog altijd leeg. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen