Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Uitbreiding dekking lokale DAB-netten gestart

DAB

Minister van Cultuur Ed Vaizey heeft afgelopen donderdag het officiële startschot gegeven voor de uitbreiding van de dekking lokale DAB-netten in het Verenigd Koninkrijk. In de regio Rugby, ten oosten van Birmingham, werden de eerste drie nieuwe zenders in gebruik genomen. In totaal worden er de komende 18 maanden 182 nieuwe DAB-zenders aangezet.

VK: Uitbreiding dekking lokale DAB-netten gestartForse uitbreiding dekking
In januari werd bekend dat de dekking van een groot aantal DAB-netten voor eind 2016 flink wordt uitgebreid. Door de ingebruikname van 182 nieuwe zenders en de optimalisatie van 49 bestaande zenders stijgt de dekking van de lokale DAB-netten van 76% naar 91,2%.

De overheid betaalt bijna 10 miljoen euro van de uitbreiding. De rest wordt betaalt door de BBC, de grote radiogroepen en zenderexploitant Arqiva.

Eerste nieuwe zenders aan
Met de ingebruikname van drie nieuwe zenders voor het DAB-net “Coventry & Warwickshire” kunnen nu ongeveer 115.000 inwoners van de regio Rugby eindelijk hun lokale en regionale radiostations via DAB ontvangen. Onder meer BBC Coventry & Warwickshire, Free Radio Coventry, Free Radio 80s, Capital Birmingham, Heart West-Midlands en Smooth Radio West-Midlands zenden uit via dit net.

Kanaalwissel
Naast de ingebruikname van nieuwe zenders en de optimalisatie van bestaande zenders, gaan er ook acht lokale DAB-netten van kanaal wisselen. Hierdoor kan de ontvangst in met name de randen van de verzorgingsgebieden verbeterd worden, doordat er minder storingen optreden door andere DAB-netten. Onder meer in Liverpool en Manchester wordt van kanaal gewisseld. Doordat deze twee netten nu op respectievelijk kanaal 11B en 11C uitzenden, treden er regelmatig storingen op.

Ook voor het lokale DAB-net voor Lincolnshire is een nieuw kanaal beschikbaar, waardoor licentiehouder MuxCo dit net eindelijk in de lucht kan brengen.

Nieuwe netten
Daarnaast komen er ook nieuwe DAB-netten. Afgelopen maand is Ofcom de verdeelprocedure voor het lokale net voor Suffolk langs de Engelse oostkust ten noorden van Londen. Onder meer BBC Radio Suffolk mag gaan uitzenden via dit net.

Niet alleen op lokaal, maar ook op landelijk niveau wordt er flink aan de weg getimmerd. De BBC neemt binnenkort zijn 300e DAB-zender in gebruik. Daarnaast heeft Ofcom het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio gegund aan Sound Digital, een consortium bestaande uit Bauer, UTV en Arqiva. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen