Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NOS herziet afspraken FOX Sports, onderzoek CvdM loopt door

Medianieuws

Op aandrang van het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft de NOS afspraken met Eredivisie Media en Marketing CV (EMM) over betaalzender FOX Sports aangepast.

NOS herziet afspraken FOX Sports, onderzoek CvdM loopt door De NOS was eerder overeengekomen om vooruitlopend op de live wedstrijden van de Eredivisie een nieuw programma uit te zenden waarin verwezen zou worden naar live uitzendingen bij Fox Sports. Hoewel van een nieuw programma uiteindelijk geen sprake is geweest, is de afspraak hierover nu komen te vervallen. Daarnaast was vastgelegd dat voetbalanalisten met vermelding van hun afkomst van FOX Sports commentaar zouden geven in het NOS programma Studio Voetbal. Ook deze verplichting is nu ongedaan gemaakt.

In de ogen van het Commissariaat bood de NOS daarmee een platform voor de groei van de betaalzender Fox Sports waardoor voor de kijker niet transparant was dat commerciële beïnvloeding was beoogd. Om die reden legde het Commissariaat een last onder dwangsom op. Deze kon oplopen tot € 1 miljoen als de afspraken niet voor 18 maart zouden zijn aangepast.

Onderzoek CvdM loopt door
De afspraken zijn nu naar genoegen van het Commissariaat aangepast. Hiermee is in ieder geval bereikt dat de NOS niet langer het dienstbaarheidsverbod overtreedt. Het brede onderzoek van het Commissariaat naar de activiteiten van de NOS rond het Eredivisievoetbal loopt nog door. Dat richt zich nu vooral op andere Mediawettelijke vereisten en is verbreed naar andere partijen, waaronder de STER. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan kunnen nadere maatregelen volgen.

Het lopende onderzoek draagt bij aan de uitvoering van de prioriteiten van het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat ziet dit jaar in het bijzonder toe op de transparantie en onafhankelijkheid van media. Programma-aanbod van de publieke omroep moet op basis van eigen redactionele keuzes en onafhankelijk van commerciële invloeden tot stand komen.

NOS : "De NOS is blij dat het Commissariaat geen reden meer ziet tot het opleggen van een dwangsom en stelt zich altijd aan de Mediawet te hebben willen houden. In ieder contract dat zij afsluit staat dat als voorwaarde vermeld. Om die reden voert de NOS de afspraken waar het Commissariaat problemen mee heeft, al sinds het begin van dit jaar niet meer uit.

Alle afspraken met de Eredivisie komen voort uit eigen inhoudelijke keuzes van de NOS. De omroep is van mening dat het Commissariaat haar aanspreekt op intenties (van commerciële beïnvloeding) die zij nooit heeft gehad. Om die reden is de NOS het oneens met de last onder dwangsom en heeft zij daartegen ook bezwaar aangetekend. Het gaat hier om een principieel punt." [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen