Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Omroep Zeeland, Radio Rijnmond, Omroep Brabant nu via DAB+

DAB

[Update] Omroep Zeeland, Radio Rijnmond en Omroep Zeeland zijn zaterdag gestart met uitzenden via DAB+. In Zuidwest-Nederland zijn de radiostations te ontvangen op kanaal 9D. Zondag beginnen de uitzendingen officieel. De komende maanden starten meer regionale omroepen met uitzenden via DAB+.

Het regionale DAB+net voor Zuidwest-Nederland is de eerste van vijf regionale DAB+netten die uitgerold worden in Nederland. Dit net dekt grofweg de provincie Zeeland, het westen van Brabant en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Ook de regionale zender Puur NL gaat via DAB+ uitzenden in deze regio, maar start pas 1 september via Digital Radio+. Alle stations hebben een bandbreedte van 64 kbps.

De komende maanden worden er meer regionale netten uitgerold. Uiterlijk 1 september 2017 is overal in Nederland regionale radio via DAB+ te beluisteren. De planning is grofweg als volgt:

1 Mei 2015
- Brabant, Limburg, Betuwe: kanaal 7A met Omroep Brabant, L1 en Radio Gelderland.
- Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, oostelijk Friesland, oostelijk Flevoland: kanaal 6B met Radio Gelderland, Radio Drenthe, Radio Noord, Radio Oost, Omroep Flevoland en Omrop Fryslân.
- Friesland, Waddenzee en noordelijk Noord-Holland: kanaal 9D met Omrop Fryslân en RTV NH.

1 September 2015
- Zuid-Holland en Groot Amsterdam: kanaal 8A met RTV NH, Radio West, Radio Rijnmond, Radio M Utrecht, Omroep Flevoland en de regionale commerciële stations die in dit gebeid ook op FM te ontvangen zijn zoals Decibel, Wild FM Hitradio en Fresh FM.
- Ook op de andere vier regionale DAB+netten gaan uiterlijk deze datum de regionale commerciële radiostations van start en zijn stations als Radio 8FM, Puur NL, Radio Continu en Simone FM ook in hun uitzendgebied digitaal te beluisteren.

1 Januari 2017
- Ook de provincie Utrecht, ‘t Gooi en Almere krijgen regionale radio via DAB+ op kanaal 8A. Ontvangst is weliswaar al vanaf 2015 mogelijk via zenders uit buurprovincies, maar de ontvangst zal tot januari 2017 niet overal even goed zijn.

De landelijke commerciële en publieke radiostations zijn al langer in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. Uitgezonden wordt op de kanalen 11C en 12C.

Radio.NL blijft de komende maanden de uitrol van de regionale DAB+netten op de voet volgen. Het laatste nieuws rondom digitale etherradio uit binnen- en buitenland is te vinden op Radio.NL/dab. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen