Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Komst landelijk DAB-netwerk stap dichterbij

DAB

De komst van een landelijk netwerk voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in Duitsland is weer een stapje dichterbij. Na maandenlang onderhandelen heeft een aantal commerciële stations eindelijk een contract afgesloten met zenderexploitant Media Broadcast voor de bouw en exploitatie van het netwerk. Hierdoor is het ook zo goed als zeker dat de Duitse landelijke publieke stations subsidie krijgen om ook uit te gaan zenden via dit netwerk.

Duitsland: Komst landelijk DAB-netwerk stap dichterbij In maart 2009 werd bekend dat de Duitse overheden DAB nieuw leven in wilden blazen. Net als in Nederland is deze vorm van digitale radio nog altijd niet van de grond gekomen. Naast een aantal regionale multiplexen is het de bedoeling dat er ook een landelijk multiplex komt. Hierop gaan de landelijke publieke stations Deutschlandfunk, Deutschlandradio Kultur en DRadio Wissen uitzenden, alsmede diverse commerciële stations.

Voor de verdeling van capaciteit voor commerciële stations startte de ALM, waarin de 14 regionale mediaraden in vertegenwoordigd zijn, afgelopen voorjaar een procedure. In eerste instantie schreven zich negen partijen in voor in totaal 10 radiostations en diverse telemediadiensten, maar langzamerhand haakten diverse partijen af.

Groot struikelblok was dat de partijen slechts een licentie kregen, als zij een overeenkomst hadden gesloten met zenderexploitant Media Broadcast, zodat ook zeker was dat het betreffende station of dienst in de lucht was. Dit was weer van groot belang voor de publieke omroepen, die alleen subsidie krijgen voor het uitzenden via DAB als ze zelf gaan besparen op andere distributiemethoden (zoals de middengolf) en als ook commerciële partijen zouden gaan uitzenden via DAB.

De onderhandelingen tussen Media Broadcast en de commerciële partijen liepen echter uiterst moeizaam. In eerste instantie diende er namelijk al in juli een overeenkomst te zijn, maar al snel werd deze deadline uitgesteld tot half september. Ook dit bleek niet haalbaar, waarna 15 december als uiterste datum werd vastgesteld.

Afgelopen week werd bekend dat een aantal aanvragers een contract heeft afgesloten met de zenderexploitant. Dit zijn: Entspannungsradio voor het programma Lounge FM, ERF Medien voor het christelijke programma ERF Radio, Neue Welle Rundfunk-Verwaltungsgesellschaft voor het programma met de werktitel Radio Rauschgold, Radio (Energy) 97,1 MHz Hamburg voor het programma Energy en Regiocast Digital voor de stations 90elf - Dein Fußball-Radio, RemiX Radio en Litera. Overigens gaan al de geruchten dat Energy liever via regionale multiplexen wil gaan uitzenden, hierdoor kan dan elke deelstaat zijn eigen editie ontvangen, zoals nu al grotendeels het geval is op FM.

De publieke omroepen zijn blij dat de commerciële partijen nu eindelijk een overeenkomst hebben gesloten met Media Broadcast. Hierdoor is het nu zo goed als zeker dat zij 42 miljoen euro aan subsidie gaan krijgen om ook uit te gaan zenden via DAB. Terwijl de meeste commerciële stations in de nieuwe standaard DAB+ gaan uitzenden, zullen Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur in eerste instantie nog via de verouderde (MP2) DAB-standaard gaan uitzenden. DRadio Wissen gaat wel in DAB+ uitzenden. Het is de bedoeling dat in september 2011 de eerste 35 zenders aan staan, waardoor ontvangst in en om alle grote steden mogelijk is. Vier jaar later moet het aantal zenders al opgelopen zijn tot 110, waarmee meer dan 90% van de Duitsers DAB kan ontvangen.

Vier commerciële stations die gaan uitzenden via DAB+ zijn inmiddels al verzekerd van een deel van hun inkomsten. Frontier Silicon, de grootste producent van chips voor DAB-ontvangers heeft aangegeven vier jaar lang te adverteren op deze stations. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen