Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wallonië: RTBF en RTL vragen steun voor DAB+

DAB

Als het aan de publieke en commerciële radiostations in Wallonië ligt, dan wordt er snel gestart met de uitrol van DAB+ in het Franstalige gedeelte van België. Echter ontbreekt het nog steeds aan beleid voor de uitgifte van capaciteit. Ook wordt de overheid gevraagd om een subsidie van 12 miljoen euro, verspreid over 10 jaar.

Sinds 1997 zijn de publieke radiostations van de RTBF in heel Wallonië en Brussel  via digitale etherradio te ontvangen. Dit is namelijk een verplichting die, net als bij de VRT, in de beheersovereenkomst van de omroep staat. Uitgezonden wordt echter nog wel in de verouderde DAB (MP2) standaard. Wel zendt de RTBF bij wijze van test Classic21, Musique3 en Pure FM ook in DAB+ uit.

Commerciële radiostations zijn echter nog steeds niet via DAB+ in Wallonië te ontvangen. Dat komt echter niet omdat ze niet willen, maar omdat de overheid nog steeds geen capaciteit heeft vrijgegeven voor uitzendingen via digitale etherradio. In 2012 waren Bel RTL, Contact en Nostalgie enige tijd als test te ontvangen via DAB+.

Zowel de publieke als de commerciële radiostations willen starten met uitzenden via DAB+ in Wallonië. In een interview met de krant Le Soir zegt Francis Goffin, directeur RTBF Radio: “De mensen zijn zich nog niet bewust van de revolutie die eraan komt, maar over 10 jaar is er geen FM-radio meer. Commerciële en publieke radiostations hebben afgesproken de migratiekosten gezamenlijk te bekostigen, maar we hebben wel een subsidie nodig van 12 miljoen euro verspreid over 10 jaar.”

Eric Adelbrecht, directeur van Bel RTL en Radio Contact voegt toe: “Wij zijn er klaar voor, alleen ontbreekt het beleid en de middelen. In Vlaanderen heeft de minister van Media een passage in het beleidsplan opgenomen over de digitalisering van de radio. Waarom is dit in Wallonië-Brussel niet het geval?”

In Vlaanderen start zenderexploitant Norkring binnenkort met de uitrol van een DAB+netwerk voor commerciële radiostations. Nog dit voorjaar gaan de eerste twee zenders in Brussel aan en zijn er zes radiostations via DAB+ te ontvangen, waaronder Topradio, Family Radio en Radio FG.

Overigens staat Adelbrecht lijnrecht tegenover zijn Franse collega. Daar wil RTL, eigenaar van RTL, RTL2 en Fun Radio, niets weten van digitale etherradio. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen