Kies je favoriete radiostation

Dossiers

PO Beieren start nieuwe programma’s via DAB+

DAB

De Bayerische Rundfunk (BR), de publieke omroep voor de Duitse deelstaat Beieren, start in 2015 met twee nieuwe radiostations via DAB+. Voor liefhebbers van volks- en blaasmuziek komt er de zender BR Heimat, terwijl de kinderen bediend gaan worden door KiRaKa.

Sinds 1999 zijn de radiostations van de BR via DAB te ontvangen in grote delen van Beieren. Aanvankelijk werd er gebruik gemaakt van een gemengd net. Dat wil zeggen dat er zowel publieke als commerciële stations uitzenden via hetzelfde net op kanaal 12D.

Enkele jaren geleden heeft de BR de beschikking gekregen over een eigen DAB-net op kanaal 11D. Inmiddels zijn de meeste radiostations van de publieke omroep verhuisd naar dit net. Ook zijn de meeste stations al overgestapt naar het modernere DAB+.

Via Digitalradio, zoals de Duitsers DAB(+) promoten, zijn naast Bayern 1, Bayern 2, Bayern 3, BR Klassik en B5 Aktuell, die ook allen via FM te ontvangen zijn, ook diverse themakanalen te ontvangen. Dit zijn de jongerenzender Puls, de schlagerzender Bayern Plus, de verkeerszender BR Verkehr, alsmede Bayern 2+ en B5 Plus.

In 2015 komen er twee nieuwe themakanalen bij. Zo start op maandag 2 februari BR Heimat. Deze zender brengt voornamelijk volks- en blaasmuziek, een genre dat nog redelijk populair is in de deelstaat. Momenteel is het aanbod aan volks- en blaasmuziek beperkt tot enkele uren per dag op Bayern Plus. Deze zender kan nu uitgebouwd worden tot volwaardige schlagerzender.

Ook is het de bedoeling dat er een kinderzender komt via DAB+. Er zijn plannen om samen te gaan werken met de WDR, de publieke omroep voor Noordrijn-Westfalen. Hierdoor kan KiRaKa, de kinderzender van de WDR, ook in Beieren gaan uitzenden. De BR zou de programmering dan aanvullen met enkele eigen programma’s. KiRaKa is momenteel al via DAB+ te ontvangen in Bremen, het Saarland en in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol.

Om ruimte te maken voor de nieuwe radiostations schakelen Bayern 1 editie Opper-Beieren, Bayern 3 en BR Verkehr begin 2015 van DAB naar DAB+. Ook worden er in dat jaar negen nieuwe zenders aangezet om de ontvangst via DAB+ te verbeteren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen