Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Broadcast Partners wint aanbesteding DAB+net ZW-Nederland

DAB

De aanbesteding van het regionale DAB+netwerk voor Zuidwest-Nederland is gewonnen door zenderexploitant Broadcast Partners. Het is de bedoeling dat het volledige netwerk op 1 mei 2015 operationeel is. Het DAB+netwerk voor Zuidwest-Nederland is de eerste van in totaal vijf regionale DAB+netwerken die in Nederland uitgerold gaan worden.

Broadcast Partners wint aanbesteding DAB+net ZW-Nederland Op dit moment zijn de landelijke commerciële en publieke radiostations al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen.

Ook de regionale publieke en commerciële stations, alsmede verschillende stations op AM, dienen uit te gaan zenden via DAB+. Hiervoor is een bovenregionaal kavel beschikbaar, dat is opgedeeld in vijf multiplexen (allotments): Oost (kanaal 6B - Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland), (kanaal 7A - Noord-Brabant en Limburg), West (kanaal 8A - Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Noordwest (kanaal 9D - Noord-Holland noord en Friesland) en Zuidwest (kanaal 9D - Zeeland).

In maart van dit jaar werd de aanbesteding van het DAB+net voor Zuidwest-Nederland als eerste opgestart. Grofweg dekt dit net heel Zeeland, het gedeelte van Zuid-Holland onder Rotterdam en het westen van Noord-Brabant tot Roosendaal. Op kanaal 9D gaan onder meer Omroep Zeeland, Omroep Brabant, Radio Rijnmond en Puur NL uitzenden. De resterende capaciteit op dit net wordt binnenkort verdeeld door Minster Kamp van Economische Zaken.

De aanbesteding van het DAB+net voor Zuidwest-Nederland is gewonnen door Broadcast Partners. Deze zenderexploitant mag het netwerk gaan bouwen. Broadcast Partners deed het afgelopen anderhalf jaar al veel ervaring op met DAB+ door de bouw en exploitatie van het netwerk voor de landelijke commerciële radiostations op kanaal 11C.

In tegenstelling tot de netwerken van landelijke radiostations, zal het DAB+net voor de regionale stations niet alleen outdoor, maar ook volledige indoordekking hebben in het volledige verzorgingsgebied. De regionale publieke omroepen willen namelijk als calamiteitenzender overal te ontvangen zijn.

Uiterlijk 1 mei 2015 moet het volledige netwerk voor Zuidwest-Nederland operationeel zijn. Waarschijnlijk beginnen de testuitzendingen al enige tijd eerder. Broadcast Partners mag het net in elk geval tot september 2017 beheren. Daarna wordt de overeenkomst mogelijk verlengd tot 2023. Dit is afhankelijk van of DAB+ aanslaat en wat er met FM gaat gebeuren. Minister Kamp hoopt hier volgend jaar meer duidelijkheid over te geven.

De overige vier regionale DAB+netten dienen uiterlijk 1 september 2015 in de lucht te zijn. De aanbestedingen voor deze netten zijn onlangs pas opgestart. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen