Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regionale publieke omroepen Duitsland breiden DAB+dekking uit

DAB

Vier Duitse regionale publieke omroepen gaan de komende maanden flink aan de weg timmeren als het om DAB(+) gaat. In de deelstaten Beieren, Hessen, Saksen, Sanksen-Anhalt en Thüringen wordt de dekking flink uitgebreid, terwijl in Baden-Württemberg het aanbod uitgebreid wordt.

Beieren
In Beieren neemt de Bayerische Rundfunk (BR) acht nieuwe zenders in gebruik waarmee de ontvangst in het zuidwesten en noorden van Opper-Beieren, Opper-Palts en Opper-Franken verbeterd wordt. Nog deze week gaan de eerste zenders aan. In 2015 volgen nog eens negen nieuwe zenders.

Op dit moment is het DAB-net van de Bayerische Rundfunk op kanaal 11C al via 23 zenders te ontvangen. Na de ingebruikname van de nieuwe zenders is het DAB-net in bijna 93% van Beieren te ontvangen. In februari 2015 zullen de radiostations Bayern 1 editie Opper-Beieren, Bayern 3 en de verkeerszender BR Verkehr omschakelen van DAB naar DAB+. Hierdoor komt er ruimte vrij voor nieuwe radiostations.

Hessen
Ook de Hessischer Rundfunk (HR) gaat zijn digitale etherdekking uitbreiden. Volgend jaar zomer wordt de zender Hardberg in gebruik genomen. Deze zender moet de ontvangst van de radiostations van de publieke omroep op kanaal 7B in het zuiden van Hessen gaan verbeteren. En dat is met name goed nieuws voor liefhebbers van klassieke muziek, want in 2013 haalde de omroep HR2 Kultur grotendeels van FM, waaronder ook in het zuiden van Hessen. De actie leverde veel kritiek op de omroep op.

Midden-Duitsland
De Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) staat de komende maanden helemaal een grote operatie te wachten. De omroep staat aan de vooravond van een grootschalige herindeling van zijn DAB+netten in de deelstaten Saksen, Sanksen-Anhalt en Thüringen.

Al enige tijd is de MDR bezig met de afschakeling de oude ‘gemengde’ DAB-netten in Saksen (12A), Saksen-Anhalt (12C) en Thüringen (12B). Gefaseerd is al grotendeels omgeschakeld naar nieuwe netten. Het probleem is alleen dat deze nieuwe netten op meerdere kanalen uitzenden. Zo wordt bijvoorbeeld in Saksen niet alleen uitgezonden op kanaal 12A, maar ook op de kanalen 6C, 8D en 9C.

Binnenkort komt hier verandering is, want de MDR gaat nog maar één kanaal per deelstaat gebruiken. In Saksen wordt dit 9A, in Saksen-Anhalt 6B en in Thüringen 8B. In december 2014 en januari 2015 worden de netten omgezet naar de nieuwe kanaalindeling. Ook worden er nieuwe zenders aangezet om de ontvangst te verbeteren.

Het voordeel van het uitzenden op één kanaal is dat de zenders elkaar versterken en een zogenaamd ‘single frequency netwerk’ vormen. Zenders op verschillende kanalen versterken elkaar niet, waardoor op veel plaatsen ontvangst van de verschillende kanalen onvoldoende is.

Een aantal zenders van het oude DAB+net van de MDR gaat in de toekomst ingezet worden voor de landelijke multiplex op kanaal 5C.

Baden-Württemberg
Ook de Südwestrundfunk (SWR) staat aan de vooravond van grote veranderingen. Momenteel zendt de publieke omroep voor Baden-Württemberg deels uit via eigen netten op kanaal 8D (in het zuiden van de deelstaat) en 9D (in het noordoosten van de deelstaat), maar in de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg wordt uitgezonden via een ‘gemengd net’ op kanaal 11D. Hierop zenden ook commerciële radiostations uit.

Om ruimte te maken voor meer commerciële zenders gaat de SWR het gemengde net grotendeels verlaten. De komende weken neemt de omroep nieuwe zenders voor de eigen netten in gebruik in de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg.

Doordat de SWR binnenkort in heel Baden-Württemberg de beschikking heeft over eigen netten, start de omroep ook met het uitzenden van de regionale edities van SWR 4 via DAB+. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen