Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Minister wil vrije DAB+capaciteit snel verdelen

DAB

Minister Kamp van Economische Zaken wil de vrije DAB+capaciteit op de bovenregionale kavels zo snel mogelijk verdelen. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe Kamp de capaciteit precies wil gaan verdelen is nog niet bekend. Op een internetconsultatie over de plannen kwamen nogal wat bezwaren binnen.

Begin juli startte de minister van Economische zaken een internetconsultatie ronde met betrekking tot de verdeling van restcapaciteit op de bovenregionale DAB+kavels. Op vier van de vijf bovenregionale kavels is nog ruimte vrij voor radiostations.

Het zou gaan om negen plaatsen op het net voor Noord-Brabant en Limburg (kanaal 7A), 10 plaatsen op het net voor Noord-Holland noord en Friesland (kanaal 9D-N), 14 plaatsen op het net voor Zuidwest-Nederland (kanaal 9D-Z) en één plaats op het net voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland (kanaal 6B). Het net voor Noord-Holland zuid, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland op kanaal 8A is al vol gepland.

Tijdens de internetconsultatie kwam naar voren dat de markt op slot gaat voor nieuwe partijen. De minister was van plan om de restcapaciteit uitsluitend  toe te wijzen aan bestaande partijen. Op de consultatie kwamen in totaal 10 reacties. Diverse partijen zijn het oneens met de verdeelplannen van de minister. Deze zouden zelfs in strijd met de wet zijn.

Toch is de minister van plan om te starten met de verdeelprocedure. In een brief aan de Tweede kamer schrijft hij: “In een aantal deelgebieden van het bovenregionaal kavel (vooral in Friesland, Zeeland en Zuid-Nederland) is nog frequentiecapaciteit over. Zoals eerder is aangekondigd in het kader van het verlengings- en digitaliseringsbeleid wordt deze capaciteit nog verdeeld. Hiervoor is onlangs een verdeelsystematiek in de markt geconsulteerd. Ik ben voornemens om deze verdeling op korte termijn in gang te gaan zetten.”

Of de minister vast blijft houden aan de geconsulteerde verdeelprocedure is nog niet bekend.

In navolging op de landelijke radiostations gaan ook de regionale publieke en regionale stations, alsmede de middengolfstations uitzenden via Digital Radio+ (DAB). Uiterlijk juni 2015 dienen zij hiervoor een netwerk in de lucht te hebben.

Op dit moment bevindt de aanbesteding van het net voor Zuidwest-Nederland zich in een afrondende fase. De aanbesteding van het net voor Noord-Brabant en Limburg is onlangs gestart. De aanbesteding voor de overige drie netten moeten nog opgestart worden. Groot Nieuws Radio heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn in capaciteit op meerdere netten. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen