Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Sterren.NL Radio mag niet uitzenden op DAB+'

DAB

Het Nederlandstalig muziekstation Sterren.NL van de AvroTros kan niet zondermeer gaan uitzenden op DAB+. Volgens directeur Herbert Visser van concurrent 100%NL is daarvoor eerst de toestemming van de Minister van OC&W nodig. En die toestemming kan de Minister pas geven nadat eerst de commerciële radiomarkt is geconsulteerd.

'Sterren.NL Radio mag niet uitzenden op DAB+' Visser reageert hiermee op een uitspraak van Daniël Dekker van Sterren.NL. Tegen de website Entertainment Busines verklaarde Dekker dat Sterren.NL begin 2015 ook op DAB+ zal gaan uitzenden.

“De NPO is al enige tijd bezig met het uitzenden via DAB+, waarbij alle primaire zenders al op deze manier beschikbaar zijn”, aldus Daniël Dekker namens Sterren.nl. “Wij zijn al enige tijd met de NPO in gesprek over het via DAB+ beschikbaar maken van Sterren.nl-radio en die gesprekken nemen nu vaste vorm aan. We hopen begin 2015 via DAB+ beschikbaar te zijn”  aldus de Sterren.NL voorman.

Juridische tegenwind
Maar Visser stelt dat indien Sterren.NL zomaar op DAB+ verschijnt, de NPO juridische tegenwind kan verwachten. “We doen al geruime tijd ons uiterste best om luisteraars ertoe over te halen te switchen van FM naar DAB+, maar moeten nu dan kennelijk toestaan dat er een rechtstreekse concurrent komt die géén reclame hoeft uit te zenden om de eigen broek op te houden, en waarvan het digitale ethernetwerk straks volledig zal worden gefinancierd met belastinggeld.

Da’s zeer oneerlijke concurrentie en we zullen ons daar dan ook actief tegen gaan verzetten. Bovendien is er geen enkele noodzaak om anno 2014 belastinggeld te gaan steken in het uitzenden van muziek van artiesten als Guus Meeuwis, Jan Smit, Marco Borsato e.d. Dit gebeurt al volop. “

De NPO heeft een DAB+ vergunning waarin staat dat naast de 5 algemene kanalen, er tenminste nog 4 kanalen op DAB+ zouden moeten worden uitgezonden. In totaal zendt de NPO zelfs tien verschillende kanalen uit; te weten NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5, NPO Radio 6 Soul & Jazz, NPO Radio 1 Xtra, NPO Radio Top 2000, NPO FunX en 3FM Alternative. Dus om aan haar verplichting te voldoen hoeft Sterren.NL er niet meer bij.

Maar sowieso houdt de eis van 9 kanalen in de DAB+-vergunning van de NPO nog niet in dat de NPO zomaar alles wat men zelf heeft op DAB+ kan zetten.

Toestemming
Voor ieder “overig aanbodkanaal” (zoals Sterren.NL) dat de NPO uitzendt op DAB+, heeft de publieke omroep een aparte toestemming van de Minister van OC&W nodig op grond van de Mediawet 2008. De Minister kan die toestemming pas geven indien eerst relevante marktpartijen als 100%NL hun zegje hebben mogen doen over een dergelijke uitbreiding. Momenteel heeft Sterren.NL alleen toestemming van de Minister voor verspreiding via internet. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen