Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorse radiostations plannen afschakeling FM in 2017

DAB

De Noorse publieke omroep NRK, SBS Radio en de P4 Groep hebben overeenstemming bereikt over de wijze waarop FM-frequenties moeten worden afgeschakeld. In een gezamenlijk voorstel richting de overheid plannen zij een complete digitale overschakeling in 2017.

Sinds half jaren ’90 zendt de NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. In 2010 volgden ook de commerciële radiostations. De NRK heeft de beschikking over regionale DAB-netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Hierdoor kan de publieke omroep in elke regio de juiste editie van P1 en NRK Vær (weer) doorgeven. De commerciële radiostations hebben de beschikking over een landelijk DAB-net en enkele lokale DAB-netten.

Het aandeel digitale radio is het afgelopen jaar flink gestegen. In het tweede kwartaal van 2014 bedroeg het aandeel digitale radio al 47%, een stijging van 11%-punt in een jaar tijd. Vooral de start van digitale kanalen als NRK P1+, NRK P13, P6 Rock en P7 Klem hebben de digitalisering van de radio in een stroomversnelling gebracht.

FM-radio’s worden in winkels steeds schaarser en op de FM-radio’s die nog in de schappen staan, staat inmiddels een waarschuwing.

Indien op 1 januari 2015 het aandeel digitale radio de 50% heeft bereikt, dan is de kans groot dat FM in 2017 wordt afgeschakeld. Omdat deze magische grens zo goed als bereikt is, hebben de drie grootste aanbieders van radio, de NRK, SBS Radio en de P4 Groep, een plan opgesteld over hoe FM uitgeschakeld moet gaan worden. Dit voorstel is inmiddels naar de overheid gestuurd.

Het is de bedoeling dat FM in 2017 gefaseerd afgeschakeld gaat worden. De NRK neemt hierbij het voortouw en verdwijnt in de meeste regio’s enkele maanden eerder van FM dan de commerciëlen.

Op 11 januari 2017 start de afschakeling in de provincie Nordland, waar de publieke en commerciële radiostations gelijktijding van FM verdwijnen. Daarna volgt onder meer de regio Trondheim, waar de NRK op 8 februari zijn analoge uitzendingen staakt, gevolgd door de commerciëlen op 21 april.

De provincie Telemark volgt in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

Noorwegen is het eerste land waar de afschakeling van FM binnen enkele jaren plaats gaat vinden en concrete vormen begint aan te nemen. In Zwitserland zijn er plannen om tussen 2019 en 2024 FM uit de lucht te halen, maar echt concreet zijn deze plannen nog niet. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen