Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Italië: Meer ruimte voor regionale radio via DAB+

DAB

Er komt meer ruimte voor regionale radiostations in Italië om uit te gaan zenden via DAB+. Mediaregulator Agcom heeft aangekondigd dat er frequenties vrijgegeven gaan worden in onder meer de regio Piëmont, Aostadal, Sardinië en Toscane. Momenteel zijn alleen in de regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Rome regionale radiostations via DAB+ te ontvangen.

In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, de techniek die ook in Nederland wordt gebruikt. Toch duurde het nog tot eind 2012 voordat de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ van start gingen.

Italië telt drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB (o.a. RTL 102.5 en Radio Italia), Club DAB (o.a. Radio Deejay en RDS) en de publieke omroep RAI. Deze netwerken zijn overigens geen van allen echt landelijk dekkend, maar aan uitbreiding wordt hard gewerkt.

Zo kondigden Euro DAB en Club DAB onlangs een samenwerking aan over het delen van netwerken. Euro DAB gaat bijvoorbeeld gebruik maken van de bestaande infrastructuur van Club DAB in Zuid-Tirol.

Club DAB en de RAI streven ernaar om eind 2015 landelijke dekking gerealiseerd te hebben. Daarnaast is de RAI onlangs gestart met drie nieuwe radiostations via DAB+. Dit zijn RAI WR6 (gesproken woord) en RAI WR7 en RAI WR8 (beiden pop en rock). In totaal zendt de RAI nu 13 radiostations uit via DAB+.

Op het net van Club DAB is onlangs M2o (M due o) Dance gestart. Hierop is het geluid van de tv-zender M2o te horen. M2o Radio zelf was al via DAB+ te ontvangen.

Regionaal
Onlangs verzochten Euro DAB, Club DAB, fabrikanten van DAB+ontvangers en WorldDMB mediaregulator Agcom om naast landelijke ook regionale frequenties vrij te geven. Hierdoor kunnen ook de regionale radiostations gaan uitzenden via DAB+.

Momenteel zijn alleen in de regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Rome regionale radiostations als NBC Rete Regione, Radio Dolomiti, Südtirol 1, Radio Tirol, TeleRadioStereo en Radio Subasio te ontvangen.

Agcom heeft ingestemd met het verzoek en gaat frequenties vrijgeven in de regio Piëmont, Aostadal, Sardinië, Toscane, Ligurië, Umbrië en Friuli. Het plan is dat eind dit jaar de frequenties bekendgemaakt gaan worden, waarna uitzendingen mogelijk volgend jaar al kunnen starten.

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen