Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe serie 'Doe even Normaal' over psychiatrische aandoeningen

Medianieuws

‘Doe even Normaal’ is een nieuwe 10-delige serie van de NTR over psychiatrische aandoeningen. Presentator Johan Overdevest portretteert in de serie mensen met onder meer psychoses, depressie, PTSS, autisme, borderline, schizofrenie, bipolaire- en angststoornissen.

Presentator Johan Overdevest geeft samen met psychiater Robert Schoevers inzicht in een aantal van deze aandoeningen. Zo laat de NTR zien wat voor emotionele impact bijvoorbeeld een depressie, een angststoornis of een psychose kan hebben, maar ook wat je kunt doen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

In ontmoetingen met mensen met psychiatrische aandoeningen wordt tijdens de uitzendingen veel duidelijk over de aandoeningen, hun beleving ervan en de behandeling.

Onderwerpen
Zo vertelt Selma hoe depressies haar hele leven hebben beheerst, al vanaf haar vierde of vijfde jaar. In de aflevering over schizofrenie is o.a. Wytse te zien. Hij sloot zich ooit een zomer lang op in zijn huis omdat hij dacht dat iedereen hem achterna zat. Bram, die een bipolaire stoornis heeft, sloeg soms volledig door in zijn passies maar dacht ondertussen dat hij zich volstrekt normaal gedroeg. Ook is er het verhaal van politieagent Arthur, die een posttraumatische-stressstoornis opliep. Door herhaaldelijk in aanraking te komen met geweld, aanrijdingen en de dood knapte er op een gegeven moment iets bij hem. Robinne vertelt in de aflevering Borderline over haar extreem negatieve zelfbeeld en hoe ze psychische pijn omzette in fysieke pijn.

Psychiater Robert Schoevers vertelt in elke uitzending over de aandoening en over de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling ervan. Vanaf maandag 18 augustus is Doe even Normaal elke werkdag op Nederland 2 te zien bij de NTR, gedurende twee weken. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen