Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Laatste lokale DAB-net Engelse Midlands van start

DAB

Luisteraars in de Engelse stad Derby kunnen eindelijk via DAB naar hun lokale radiostations luisteren. Woensdag gaat de lokale multiplex voor het graafschap Derbyshire, grofweg gelegen in de driehoek Manchester-Sheffield-Birmingham, de lucht in. Met in de ingebruikname zijn alle lokale DAB-netten in de Engelse Midlands in de lucht.

Laatste lokale DAB-net Engelse Midlands van start Het geduld van menig luisteraar in Derbyshire is redelijk op de proef gesteld, want de licentie voor het lokale DAB-net werd in 2007 al toegewezen aan Now Digital, een joint venture tussen verschillende partijen. Maar terwijl de lokale netten voor omliggende regio’s als Nottingham en Leicester al lang en breed in de lucht waren, bleef het in Derbyshire stil.

Doordat Now Digital deels in andere handen is gekomen, het is nu eigendom van onder meer zenderexploitant Arqiva en Global Radio, liep de start behoorlijk wat vertraging op.

Nadat in 2012 besloten werd door de grote radiogroepen om zo snel mogelijk alle lokale DAB-netten in de lucht te brengen, werden de plannen voor het lokale net voor Derbyshire uit de ijskast gehaald.

Op woensdag 23 juli wordt de eerste zender voor het lokale net feestelijk in gebruik genomen. Het gaat om de zender Quarndon enkele kilometers ten noordwesten van Derby, waarmee ontvangst in en om de stad mogelijk wordt. Later dit jaar worden nog twee zenders aangezet om de dekking verder uit te breiden. De lokale multiplex voor Derbyshire gaat uitzenden op kanaal 10B.

Stations die uit gaan zenden via het net voor Derbyshire zijn het regionale station Gem 106, de lokale stations Capital East Midlands, BBC Radio Derby, Gold Nottinghamshire, alsmede Heart Londen. In Derby zijn nu, inclusief de twee landelijke netten, in totaal 30 radiostations via DAB te ontvangen.

Zodra het complete net is uitgerold zal de ontvangst van diverse zenders zelfs beter zijn dan op FM. Met name in Chesterfield is de ontvangst van FM slecht door het heuvelachtige landschap. Het is de bedoeling dat er op termijn een DAB-zender in Chesterfield zelf geplaatst wordt.

Daarnaast kunnen radiostations als Gem, Capital en Gold nu eindelijk DAB gaan promoten. Voorheen was dit vrij moeilijk, omdat een flink deel van de luisteraars de zenders niet digitaal kon ontvangen.

Derbyshire telt ongeveer een miljoen inwoners, waarvan een slordige 245.000 in de stad Derby wonen.

Met de ingebruikname van het lokale net van Derbyshire zijn alle geplande lokale netten in de Engelse Midlands in de lucht. Dat wil overigens niet zeggen dat ook overal een lokaal net ontvangen kan worden. De komende jaren moeten er nog de nodige zenders bijgeplaatst worden. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen