Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Bauer, UTV en Arqiva willen landelijk DAB-net exploiteren

DAB

Bauer, UTV en Arqiva willen gezamenlijk het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk gaan exploiteren. Begin deze maand startte mediaregulator Ofcom de verdeelprocedure voor dit zogenaamde ‘Digital Two’ net. Welke zenders het consortium wil gaan uitzenden via het nieuwe DAB-net is nog niet bekend.

VK: Bauer, UTV en Arqiva willen landelijk DAB-net exploiterenDigital One propvol
Momenteel heeft het Verenigd Koninkrijk één DAB-net voor landelijke commerciële radio. Deze wordt geëxploiteerd door Digital One, dat onderdeel is van zenderexploitant Arqiva. Op dit net zenden maar liefst 14 radiostations uit. Ter vergelijking: In Nederland zenden 18 radiostations in het veel efficiëntere DAB+ uit via één multiplex.

Het gevolg is dat er op het net van Digital One, dat sinds 1999 in de lucht is, slechts drie radiostations in stereo uitzenden. De meeste mono-stations zenden ook nog eens uit met een bandbreedte (MP2) van 64 of 80 kbps.

Tweede net
Omdat er vraag is naar meer capaciteit, startte Ofcom begin deze maand de verdeling voor een tweede landelijke DAB-multiplex voor commerciële radio. Het is de tweede keer dat dit net in de verdeling gaat. Het net werd in 2007 al eens toegewezen aan de 4 Digital Group, de radiotal van Channel 4, maar een jaar later werd de licentie teruggegeven aan Ofcom. Sindsdien lag dit DAB-net ‘op de plank’.

Arqiva, Bauer en UTV hebben nu besloten de handen ineen te slaan op de exploitatie van deze multiplex binnen te halen.

Bauer Media
Bauer is eigenaar van diverse lokale radiostations waaronder Magic 105.4 in Londen, Key 103 in Manchester en Metro Radio in Newcastle. Daarnaast is Bauer eigenaar van de landelijke stations Absolute Radio, Kiss en Planet Rock. Ook is het Duitse mediaconcern, al dan niet in combinatie met andere partijen, eigenaar van een tiental lokale DAB-netten in het Verenigd Koninkrijk.

Tevens is Bauer eigenaar van digitale radiostations als Absolute 80s en Kerrang Radio. Het mediaconcern heeft wensen om het aantal landelijke digitale radiostations via DAB uit te breiden, maar wordt nu geremd door capaciteitstekort op het net van Digital One.

UTV & Arqiva
UTV is eigenaar van het landelijke station Talksport en diverse lokale station. Ook exploiteert het, samen met andere partijen, een handvol lokale multiplexen. Zenderexploitant Arqiva is, naast eigenaar van Digital One, ook eigenaar van diverse lokale DAB-netten.

Welke stations er uit gaan zenden via Digital Two is nog niet bekend. Radiostations kunnen zich met hun plannen melden via een speciale site van Arqiva.

Beslissing begin 2015
Geïnteresseerden die eveneens de complete Digital Two multiplex willen exploiteren kunnen zich tot 30 oktober inschrijven bij Ofcom. Begin 2015 maakt Ofcom bekend welke partij het DAB-net mag gaan exploiteren. 30% Van de multiplex mag ingezet gaan worden voor uitzendingen in DAB+.

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels al 19 miljoen DAB-ontvangers verkocht. Ongeveer 48% van de huishoudens heeft een DAB-radio in huis. Digitale radio heeft in het Verenigd Koninkrijk een marktaandeel van 36,6%. In Londen is het aandeel analoog radio luisteren inmiddels al gedaald tot onder de 50%. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen