Kies je favoriete radiostation

Dossiers

BBC neemt 250e DAB-zender in gebruik

DAB

De BBC heeft een nieuwe mijlpaal bereikt op het gebied van digitale etherradio. Afgelopen week heeft de omroep zijn 250e DAB-zender van de landelijke multiplex in gebruik genomen. Inmiddels kan 94,4% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk het landelijke DAB-net van de BBC ontvangen. Het is de bedoeling dat de dekking eind 2015 is toegenomen tot 97%.

In oktober kondigde de BBC aan de dekking van DAB flink te gaan verbeteren. Tot 2015 zouden er maar liefst 162 nieuwe zenders aangezet worden, waardoor de dekking wordt uitgebreid van 93 naar 97%.

Inmiddels is de BBC druk bezig met de uitbreiding van het DAB-zenderpark. Afgelopen week werd met de ingebruikname van zeven zenders de magische grens van 250 DAB-zenders doorbroken. Inmiddels staan er 253 zenders aan, waarmee de BBC het grootste DAB-netwerk ter wereld heeft.

Door de ingebruikname van de zeven zenders kunnen 31.000 extra huishoudens het landelijke DAB-net van de BBC. Daarnaast is de ontvangst voor 240.000 huishoudens sterk verbeterd.

Het is inmiddels al weer bijna 19 jaar geleden dat de BBC van start ging met uitzenden via DAB. Op 27 september 1995 werden de eerste vijf zenders officieel in gebruik genomen, waardoor de regio Londen digitaal naar de radio kon luisteren. Sindsdien is het netwerk flink uitgebouwd tot de huidige dekking van ruim 94%.

In het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels al 19 miljoen DAB-ontvangers verkocht. Ongeveer 48% van de huishoudens heeft een DAB-radio in huis. Digitale radio heeft in het Verenigd Koninkrijk een marktaandeel van 36,6%. In Londen is het aandeel analoog radio luisteren inmiddels al gedaald tot onder de 50%. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen