Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Commerciële radio Romandië gestart via DAB+

DAB

Het Franstalige gedeelte van Zwitserland kan nu via DAB+ luisteren naar commerciële radio. Vorige week is het tweede DAB-net voor Romandië officieel in gebruik genomen. Hierop zijn 15 radiostations te ontvangen. De publieke radiostations zijn al enkele jaren digitaal via de ether te beluisteren.

Commerciële radio Romandië gestart via DAB+ Sinds 2007 zijn de Franstalige publieke stations RTS La Première, Espace 2, Couleur 3 en Option Musique, alsmede een aantal Duitstalige en Italiaanstalige publieke zenders via DAB+ te ontvangen in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De stations zenden uit op kanaal 12A.

Maar waar de Duitstalige commerciële stations in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland al in 2009 besloten om uit te gaan zenden via DAB+, keken de Franstaligen nog even de kat uit de boom. Weliswaar werd er enige jaren geleden al een licentie verleend aan Romandie Médias S.A., maar de ingebruikname van het net liet lang op zich wachten. Ook plannen om dit DAB-net voor de zomer van 2013 in de lucht te brengen werden niet gehaald.

Begin dit jaar verschenen er berichten dat het tweede DAB-net voor Romandië komend voorjaar alsnog in de lucht gebracht zou gaan worden. In maart werd daadwerkelijk begonnen met de uitrol van dit net op kanaal 10B. Gefaseerd zijn 22 zenders aangezet.

Tot afgelopen week waren alleen twee testprogramma’s met non-stop muziek te horen op het net, maar woensdag 16 maart zijn 15 radiostations gestart met uitzenden in DAB+.

Radiostations die uitzenden via het tweede DAB-net voor Romandië zijn de Franstalige zenders GRRIF, L(ausanne) FM, One FM, Radio Chablais, Radio Fr (Fribourg), RFJ, Rhône FM, RJB, Rouge FM, RTN en Yes FM. Ook zenden de Duitstalige publieke zender SRF4 News en de Italiaanstalige publieke zender RSI Rete Tre uit op dit net.

Daarnaast zenden ook er twee themakanalen uit via DAB+. Dit zijn Radio Fr.music, een zusje van Radio Fr met non-stop muziek, en Vertical Radio, een zusje van Rhône FM dat zich met een mix van rock en urban richt op liefhebbers van extreme en stevige sporten.

Op 1 mei wordt het aanbod van radiostations via DAB+ in Geneve en Zürich nog verder uitgebreid. Dan gaan namelijk ook de eerste lokale netten voor lokale (niet-commerciële) stations en internetradiostations de lucht in. Digris AG kreeg afgelopen zomer een licentie voor het in de lucht brengen van dergelijke netten in grote steden.

In Geneve gaan La Fabrik, Frequence Banane (universiteitsradio), Backstage Radio, Romradio, Radio Ouistiti, WRS (World Radio Switzerland), Spoon Radio, Radio 74, Radio Tropic, Radio Cité, Global FM, Maxxima, Headliner en OpenBroadcast uitzenden op kanaal 10D. Inmiddels zijn de eerste testuitzendingen al gestart.

In Zürich gaan onder meer Radio Tropic, Radio Industrie, Lora, Kanal K, BackstageRadio, Spoon Radio, Radio 74, Stadtfilter, Rundfunk.fm, Open Broadcast en Headliner uitzenden op kanaal 9A.

Later worden ook lokale netten in Bern, Aarau, Ticino en Wallis in gebruik genomen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen