Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Schlagerparadies voorlopig niet landelijk via DAB+

DAB

Het radiostation Schlagerparadies is voorlopig niet landelijk te ontvangen via DAB+. Toelatingscommissie ZAK geeft geen toestemming voor de samenwerking tussen RMN, eigenaar van Schlagerparadies, en Regiocast, licentiehouder van de capaciteit op het landelijke DAB-net. Schlagerparadies zou de voormalige voetbalzender 90Elf gaan vervangen.

Duitsland: Schlagerparadies voorlopig niet landelijk via DAB+ In maart 2013 werd bekend dat de voetbalzender 90Elf na vijf jaar de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga kwijtraakte aan nieuwkomer Sport1 FM.

Begin juni werd daarom de stekker getrokken uit 90Elf. Sindsdien zendt de zender non-stop muziek uit.

Schlagers in plaats van voetbal?
Het bleef echter lang stil over wat Regiocast van plan was met de capaciteit van 90Elf op het landelijke DAB-net. Eerder deze maand meldden verschillende media in Duitsland dat Schlagerparadies mogelijk de plaats in ging nemen van 90Elf. Eigenaar RMN Radio zou hiervoor een overeenkomst gesloten hebben met Regiocast.

RMN en Regiocast hadden echter nog wel groen licht nodig van de ZAK, de toelatingscommissie van de verschillende regionale mediaraden. Afgelopen dinsdag besloot de commissie echter geen goedkeuring te geven voor de samenwerking. Dit tot grote verrassing en teleurstelling van zowel RMN als Regiocast.

Van de ZAK mag Regiocast Schlagerparadies wel tijdelijk doorgeven op het landelijke DAB+net, op voorwaarde dat Regiocast de capaciteit op korte termijn teruggeeft aan de ZAK, zodat deze opnieuw verdeeld worden kan. Daarbij is het allerminst zeker of Schlagerparadies deze capaciteit alsnog toegewezen krijgt.

Schlagerparadies blijft daarom vooralsnog alleen via de regionale DAB+netten in Hessen, Berlijn, Saksen-Anhalt en Beieren uitzenden. De komende weken gaat Regiocast het besluit van de ZAK bestuderen en zich beraden over verdere stappen.

Opmerkelijk
Het besluit van de ZAK mag opmerkelijk genoemd worden. DAB+ kent namelijk nogal een moeizame start. Weliswaar zijn er inmiddels een slordige drie miljoen DAB+ontvangers verkocht,maar dit is relatief laag gezien Duitsland 81 miljoen inwoners heeft.

Daarnaast staan de meeste regionale commerciële radiostations vanwege de hoge kosten niet te springen om uit te gaan zenden via DAB+. Alleen in Saksen-Anhalt en Beieren zijn de meeste regionale commerciële radiostations ook via DAB+ te ontvangen, omdat hier net als in Nederland DAB-capaciteit gekoppeld is aan een FM-vergunning.

Verwacht werd dan ook dat de ZAK elk initiatief om uit te gaan zenden via DAB+ zou verwelkomen.

Welkome aanvulling
Schlagerparadies zou een welkome aanvulling zijn via DAB+. De meeste commerciële radiostations dumpten het format al in de jaren ’90, omdat het niet aantrekkelijk genoeg is voor adverteerders. Maar ook de regionale publieke omroepen draaien steeds minder schlagermuziek. Onder meer WDR 4, Bayern 1 en NDR 1 Niedersachsen hebben het percentage schlagermuziek de afgelopen jaren drastisch verlaagd. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen