Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen: Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 40 procent

DAB

Het aandeel van digitale radio in Noorwegen is het laatste kwartaal van 2013 flink gegroeid. Inmiddels is 40% van het radio luisteren al digitaal, een stijging van 4%-punt. Verwacht wordt dat nog dit jaar de grens van 50% gehaald gaat worden, waardoor FM in 2017 al afgeschakeld kan worden.

Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Sinds 2010 zijn ook de (lokale) stations Radio 1, NRJ Noorwegen, Radio Rock en P5 Bergen landelijk via DAB te ontvangen.

Inmiddels zijn ook de eerste regionale DAB-netten al uitgerold, waardoor een groot aantal lokale radiostations en internetzenders te ontvangen zijn in de regio Oslo en de regio Kongsvinger/ Elverum in de provincie Hedmark. Het is de bedoeling dat de komende jaren nog meer lokale netten de lucht in gaan.

De Noorse radiostations beginnen ook steeds meer warm te lopen voor uitzenden via DAB. De publieke omroep NRK startte in oktober 2013 met NRK P1+, een nieuwe zender voor ouderen. Het station is al vanaf dag 1 een succes te noemen. Uit onderzoek blijkt dat P1+ de eerste twee weken gemiddeld 185.000 luisteraars per dag heeft getrokken.

Eind deze maand start de NRK met een nieuwe rockzender. Komende woensdag start de commerciële zender P4 al met een nieuwe rockzender: P6 Rock.

De investeringen in DAB van de radiostations beginnen steeds meer hun vruchten af te werpen. Het laatste kwartaal van 2013 is het aandeel van digitale radio fors gestegen. Inmiddels is 40% van het radio luisteren al digitaal. Een stijging van 4%-punt in het afgelopen kwartaal en een stijging van 9%-punt in een jaar tijd. De grootste groei vond plaats in het noorden van Noorwegen, waar digitale radio steeg van 27% naar 41%.

DAB neemt met 23% het grootste deel van digitale radio voor zijn rekening via bijna 1,5 miljoen verkochte ontvangers. Het afgelopen kwartaal gingen er ruim 300.000 DAB-radio’s over de toonbank. Internet volgt met een aandeel van 13%.

Verwacht wordt dat nog dit jaar de magische grens van 50% gehaald gaat worden voor digitale radio, waardoor de FM-band in 2017 afgeschakeld kan gaan worden.

Het komende jaar wordt er nog hard gewerkt aan uitbreiding van de dekking van DAB. Zo komt er eindelijk ook ontvangst in tunnels. De Noorse regering heeft 22 miljoen euro uitgetrokken om alle tunnels langer dan 500 meter van DAB ontvangst te voorzien. In totaal gaat het om ongeveer 260 tunnels. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen