Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Vogelgeluiden terug via DAB in Engeland

DAB

Luisteraars in het Verenigd Koninkrijk hebben sinds woensdag de beschikking over een uiterst rustgevend radiostation via DAB. Op de plek waar voorheen het radiostation Jazz FM te horen was, zijn nu vogelgeluiden te horen. Het gaat om een tijdelijke opvulling. In februari start op de plaats van ‘Birdsong Radio’ een nieuwe zender.

Vogelgeluiden terug via DAB in Engeland De ‘Birdsong’ werd oorspronkelijk gebruikt voor de testuitzendingen op FM van het Engelse Classic FM in 1992. In 2005 keerde Birdsong Radio tijdelijk terug via DAB. Drie jaar later doken de vogelgeluiden opnieuw op via digitale etherradio, nadat de zender ‘Oneword’ zijn uitzendingen had gestaakt. Dat de zender populair is bleek wel uit het feit dat er in beide gevallen flink wat klachten binnenkwamen toen de zender haar uitzendingen staakte.

Nu kunnen inwoners van het Verenigd Koninkrijk opnieuw genieten van de rustgevende vogelgeluiden op de plek waar voorheen Jazz FM uitzond. De zender besloot zijn uitzendingen via de landelijke multiplex van Digital One te staken, om verder te gaan via een regionaal DAB-net in Londen.

Wederom is Birdsong Radio maar tijdelijk te beluisteren. Tegenover RadioToday laat zenderexploitant Arqiva, eigenaar van Digital One, weten dat er in februari een nieuwe zender start op de plaats van Birdsong Radio. Welke zender dit is, is niet bekend. In juli startte Digital One wel al met de zoektocht naar een vervanger voor Jazz FM.

Overigens gaan er geruchten dat er binnenkort twee nieuwe radiostations landelijk via DAB gaan uitzenden. Bauer Radio zou plannen hebben om Magic 105.4 en Kisstory landelijk te gaan uitzenden. Magic 105.4 is een softpopzender in Londen, waar Neil Fox de ochtendshow presenteert. Kisstory is een themakanaal van de jongerenzender Kiss, die al landelijk via DAB uitzendt. Kisstory zendt de beste dancehits uit de jaren ’90 en ’00 uit.

Hoe Bauer beide stations landelijk via DAB wil gaan uitzenden is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat het radioconcern hier capaciteit van Absolute Radio voor gebruiken. Bauer nam in juli de pop-rockzender over en afgelopen week werd de verkoop afgerond. Via het landelijke DAB-net van Digital One zijn zowel Absolute Radio als zusterstations Absolute 80s en Absolute Radio 90s te ontvangen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen