Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Digitale etherradio start juni 2014 in Parijs, Marseille en Nice

DAB

Het was lange tijd stil rondom de invoering van digitale etherradio in Frankrijk, maar nu lijkt er toch weer schot in te zitten. Afgelopen week maakte mediaregulator CSA bekend dat de multiplexen in Parijs, Marseille en Nice op vrijdag 20 juni 2014 in gebruik genomen gaan worden. Exploitanten van de verschillende netten hebben nu zes maanden de tijd om alles voor te bereiden.

Digitale etherradio start juni 2014 in Parijs, Marseille en Nice Al in januari 2013 verleende de CSA licenties aan 173 radiostation voor digitale etherradio in Parijs, Marseille en Nice. Het betreft hier zeven miltiplexen voor Parijs (kanaal 9A, 9B, 11A t/m 11D en 12A), zes multiplexen voor Marseille (7A t/m 7D, 8A en 8B) en eveneens zes multiplexen voor Nice (o.a. 9A t/m 9D en 11B). Het aantal radiostations per multiplex varieert van negen tot twaalf.

Maar nu, bijna een jaar later, is er nog geen enkele van deze DAB-netten in de lucht. Allereerst moesten de radiostations gezamenlijk onderhandelen over de exploitatie van de verschillende netten en een zenderexploitant zoeken. In maart werd duidelijk dat dit voor 14 van de 19 multiplexen gelukt was.

Daarnaast probeerde de Franse radiogroep NRJ de uitrol van DAB tegen te houden. De zwarte panter tekende beroep aan tegen de toewijzing van capaciteit aan radiostations. En tenslotte was er ook nog eens wisseling van de wacht bij de CSA. Olivier Schrameck volgde Michel Boyon op als voorzitter van de mediaregulator. Hierdoor kreeg de invoering digitale etherradio minder prioriteit.

Van uitstel komt gelukkig geen afstel, want afgelopen week maakte de CSA bekend dat digitale etherradio er toch gaat komen. Op vrijdag 20 juni 2014 worden de 14 multiplexen waarvoor een overeenkomst is bereikt in gebruik genomen. De reden dat dit pas over een half jaar is heeft te maken met de verplichting van de mediaregulator om de startdatum minimaal een half jaar van tevoren bekend te maken.

In welke standaard de radiostations gaan uitzenden is nog niet helemaal duidelijk. Tot voor kort erkende Frankrijk alleen DAB (MP2) en DMB als standaard voor digitale etherradio. Enkele maanden geleden heeft de Franse regering echter ook DAB+ geadopteerd als standaard. Ook is nog onduidelijk wanneer de CSA de capaciteit voor de resterende vijf multiplexen, waarvoor geen overeenkomst werd bereikt, opnieuw gaat verdelen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen