Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Binnenkort kinderzender landelijk via DAB?

DAB

In Duitsland is binnenkort mogelijk de eerste kinderzender via het landelijke DAB-net te ontvangen. De landelijke publieke stations Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur zouden plannen hebben om KiRaKa van de West-Duitse publieke omroep WDR door te gaan geven op kanaal 5C. Nu is KiRaKa alleen in Noordrijn-Westfalen, Bremen en het Saarland via DAB+ te ontvangen.

Duitsland: Binnenkort kinderzender landelijk via DAB? Enige tijd geleden liet Deutschlandradio-baas Willi Steul doorschemeren graag een kinderzender te willen starten via DAB+. Momenteel zendt de landelijke publieke omroep vier radiostations uit via het landelijke DAB-net. Deutschlandfunk en Deutschlandradio Kultur zenden nog uit in de oude DAB (MP2) standaard, terwijl themakanalen D-Radio Wissen en Dokumente & Debatten in DAB+ te ontvangen zijn. Laatstgenoemde zender zendt maar een beperkt aantal uur per week uit. De resterende tijd wordt Deutschlandfunk doorgegeven, die dan dus twee keer via dit DAB-net uitzendt.

Geruchten gaan dat Deutschlandradio binnenkort een einde wil maken aan de dubbele doorgifte van Deutschlandfunk. Op de momenten dat Dokumente & Debatten niet uitzendt zou een kinderzender doorgegeven gaan worden.

Momenteel zouden er gesprekken gevoerd worden met de WDR voor de doorgifte van de kinderzender KiRaKa. Sinds mei 2009 is deze zender al via DAB in de deelstaat Noordrijn-Westfalen te ontvangen. Door samenwerking met Radio Bremen en de Saarländischer Rundfunk is KiRaKa ook in Bremen en het Saarland via DAB+ te ontvangen. Daarnaast is de zender landelijk via kabel en satelliet te ontvangen.

In Nederland is er al enige tijd een kinderzender landelijk via DAB+ te ontvangen. Sinds 1 september zendt Efteling Radio uit via de multiplex voor commerciële radio op kanaal 11C.

Beieren
In de deelstaat Beieren is de regionale multiplex op kanaal 12D afgelopen maandag flink gereorganiseerd. Voorheen was dit net via 39 zenders in ongeveer 94% van Beieren te ontvangen. Om kosten te besparen is besloten om het zendernet terug te brengen naar 26 zenders. In ruil hiervoor is het zendvermogen van 16 zenders flink verhoogd, waardoor de multiplex toch nog in 88% van Beieren te ontvangen is.

Op kanaal 12D zenden momenteel 10 radiostations uit, waaronder Antenne Bayern, RockAntenne, Absolut HOT, Schlagerparadies en drie radiostations van de Bayerischer Rundfunk, de publieke omroep van Beieren. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen