Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zwitserland: Eerste FM-zenders mogelijk in 2019 al uit

DAB

In Zwitserland gaan mogelijk de eerste FM-zenders in 2019 al uit. Digitale etherradio in de vorm van DAB+ begint steeds meer ingeburgerd te raken bij de luisteraars in Duits-Zwitserland, waardoor radiostations al rekening gaan houden met het stopzetten van hun uitzendingen via FM. In 2017 neemt de Bondsraad een besluit over de toekomst van FM.

Zwitserland: Eerste FM-zenders mogelijk in 2019 al uitDAB+ succesvol
Zwitserland is momenteel één van de succesvolste landen op gebied van DAB+. In vier jaar tijd heeft DAB+ een marktaandeel van circa 25% verworven. De komende jaren zal dit marktaandeel gestaag stijgen, want steeds meer radiostations gaan uitzenden via DAB+. Eerder deze maand bracht zenderexploitant SwissMediaCast nieuwe regionale DAB-netten in de lucht voor kleinere commerciële radiostations. Inmiddels zijn in Zürich al 36 verschillende Zwitserse radiostations via DAB+ te ontvangen. En dat zijn er flink meer dan op FM.

Meer aanbod
Steeds meer commerciële radiostations in Duits-Zwitserland gaan uitzenden via DAB+. Voordeel hiervan is dat ze hierdoor eindelijk in heel Duits-Zwitserland via de ether te ontvangen zijn. Op FM kent Zwitserland namelijk alleen lokale en regionale commerciële radiostations. Alleen de publieke omroep SRF is in heel Duits-Zwitserland op FM te ontvangen.

Einde FM?
Door de opmars van DAB+ lijken de dagen van FM geteld. In de radiowereld wordt gerekend dat uiterlijk in 2020 de FM-zenders uit gaan. Tegenover de website Persoenlich.com laat Nancy Wayland Bigler van mediaregulator Bakom weten dat er nog minimaal tot 2019 op FM uitgezonden gaat worden. Uiterlijk in 2017 neemt de Bondsraad een besluit over de toekomst van FM. Wel voegt ze eraan toe dat de dubbele verzorging van FM en DAB+ kostbaar is voor de radiostations en dat FM de laatste analoge technologie in de telecommunicatie en elektronische media is.

Voor de radiostations is uitzenden via DAB+ flink voordeliger dan via FM. Zo heeft zenderexploitant SwissMediaCast 200 tot 300 FM-zenders nodig om het analoge radiosignaal in Duits-Zwitserland te verspreiden. Voor DAB+ zijn hier slechts 38 voor nodig.

Energy mogelijk in 2019 al van FM af
Inmiddels heeft Ringier te kennen gegeven dat zijn Energy stations in Zürich, Bern en Basel vanaf 2019 alleen nog via DAB+ via de ether zijn te ontvangen. In dat jaar lopen de huidige FM-licenties af en Ringier vindt dit een mooie datum om dan afscheid te nemen van FM, zo meldt de krant Schweiz am Sonntag.

Momenteel heeft Ringier al zijn pijlen gericht op DAB+. Naast dat alle drie de Energy stations via DAB+ uitzenden, is het bedrijf vorige week via DAB+ gestart met LandLiebe Radio. Deze zender brengt een mix van Franstalige en Italiaanstalige hits en popklassiekers van toen en nu. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen