Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Jazz FM stopt met uitzenden via landelijke DAB-net

DAB

Radiozender Jazz FM stopt eind deze maand met uitzenden via het landelijke DAB-net in het Verenigd Koninkrijk. Het contract om uit te mogen zenden via de landelijke multiplex voor commerciële radio van Digital One loopt eind dit jaar af en besloten is om deze niet te verlengen. Jazz FM verhuist nu naar een regionaal DAB-net in Londen.

VK: Jazz FM stopt met uitzenden via landelijke DAB-net Sinds maart 2011 is Jazz FM landelijk via DAB te ontvangen in het Verenigd Koninkrijk. De zender verhuisde van een aantal regionale multiplexen naar de landelijke multiplex van Digital One. In tegenstelling tot de naam doet vermoeden is Jazz FM niet via FM te ontvangen.

In juli gingen er al geruchten dat Jazz FM zou gaan verdwijnen van het landelijke DAB-net. Deze week is officieel bekend gemaakt dat het radiostation eind dit jaar de landelijke doorgifte via DAB staakt. In plaats hiervan gaat Jazz FM uitzenden via het regionale net van Switch Digital op kanaal 12A. Inmiddels zijn de uitzendingen al te beluisteren via deze multiplex.

Helaas is er wederom gekozen voor een lage geluidskwaliteit: 80 kbps (mono/MP2). Via het landelijke DAB-net is de kwaliteit 64 kbps (mono/MP2).

Momenteel trekt Jazz FM een slordige 666.000 luisteraars per week. Tegenover RadioToday verklaart directeur Richard Wheatly dat er mogelijk 150.000 luisteraars verdwijnen door het stopzetten van de landelijke doorgifte. “De meeste van onze luisteraars, zo’n 400.000, wonen in de regio Londen en 30% van onze totale luisteraars luistert via andere platformen dan DAB naar ons (internet, satelliet, red.),” zo meldt Wheatly.

Welk station er vanaf 1 januari 2014 de plek in gaat nemen van Jazz FM op het landelijke DAB-net is nog onbekend. In juli startte Digital One al met de zoektocht naar een vervanger voor Jazz FM. Partijen die een jazz, blues en/of soulstation willen uitzenden via het landelijke DAB-net konden zich melden bij de exploitant. Het gaat om een contract van 10 jaar. Onbekend is hoeveel aanmeldingen Digital One heeft gehad. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen