Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uitzendingen Radio 1 Hits Oslo blijven illegaal

Medianieuws

De Noorse mediawaakhond Medietilsynet blijft bij zijn standpunt dat de uitzendingen van Radio 1 Hits via de frequentie 101.1 FM in Olso illegaal zijn. De hitzender van SBS Radio huurt in de Noorse hoofdstad zendtijd van Radio Pluss, de licentiehouder van de frequentie, maar dat is niet toegestaan. Ondanks een eerdere waarschuwing is Radio 1 Hits gewoon blijven uitzenden via de frequentie. En dus is er nu opnieuw een officiële waarschuwing uitgedeeld.

Uitzendingen Radio 1 Hits Oslo blijven illegaal Sinds eind mei is Radio 1 Hits in Oslo te ontvangen via 101.1 FM. Met de ingebruikname van deze frequentie verbeterde SBS Radio de ontvangst van de hitzender.

Tot voor kort was Radio 1 Hits in Oslo alleen te ontvangen via 103.4 FM, die eind 2009 werd overgenomen van de JærRadioGruppens. De zender voor de 103.4 FM staat echter in Sofiemyr, ongeveer 12 kilometer onder Oslo, waardoor de ontvangst in Oslo zelf niet overal optimaal was.

Voor het gebruik van de 101.1 FM in Oslo sloot SBS Radio een overeenkomst gesloten met Radio Pluss van de Carambole Groep. Op de tijden dat normaal gesproken Radio Pluss te horen was, is nu Radio 1 Hits te beluisteren op deze frequentie. Dit echter tot groot ongenoegen van concurrenten NRJ, Radio Metro en P5, die van mening zijn dat Radio 1 Hits illegaal via deze frequentie te horen is. Zij dienden dan ook een klacht in bij Medietilsynet, die tot dezelfde conclusie kwam.

De licentie van Radio Pluss is namelijk speciaal voor radiostations zonder winstoogmerk. De Noorse mediawaakhond wilde hiermee ook niche radioformats een kans geven om zo de pluriformiteit in de ether te verbeteren. Deze stations mogen bijvoorbeeld niet meer dan 16.200 euro aan reclame-inkomsten per jaar binnenhalen. Radio 1 Hits is echter een commercieel station dat per jaar veel meer reclamegeld oogst.

Maar ook al betaalt SBS Radio aan Radio Pluss niet meer dan het grensbedrag, dan nog zijn de uitzendingen illegaal. Officieel heet de samenwerking tussen SBS en Plus Radio 1 Pluss, maar in de praktijk wordt het signaal van Radio 1 Hits één op één doorgegeven. Hierdoor heeft Radio Pluss het geen enkele redactionele invloed op de uitzendingen via de 101.1 FM meer, wat ook in strijd is met de licentie.

Eind juli deelde Medietilsynet de eerste officiële waarschuwing uit. Uit recente controles van de mediawaakhond blijkt echter dat SBS Radio en Radio Pluss deze aan hun laars gelapt hebben. Nog steeds wordt het signaal van Radio 1 Hits doorgestuurd. Daarom heeft de mediawaakhond opnieuw een officiële waarschuwing uitgedeeld en dreigt nu met sancties. Wat deze precies inhouden is niet bekend gemaakt, maar mogelijk wordt de licentie van Radio Pluss ingetrokken. Medietilsynet blijft de komende weken doorgaan met het controleren van wat er wordt uitgezonden op de frequentie 101.1 FM. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen