Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NPO weer via digitale etherradio in Eindhoven

DAB

De radiostations van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn nu ook via DAB+ in de regio Eindhoven te ontvangen. KPN Broadcast Services heeft hiervoor tijdelijk de zender in Mierlo weer in gebruik genomen. Een jaar geleden werd deze nog uitgezet. De komende weken worden meer zenders aangezet.

NPO weer via digitale etherradio in Eindhoven Sinds 2004 zendt de NPO negen radiostations uit via DAB. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, Nieuws24, Top 2000 en FunX. De uitzendingen zijn in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant te ontvangen op kanaal 12C. In oktober zijn de zenders omgeschakeld naar DAB+.

In juni van dit jaar maakte de NPO bekend het DAB+net versneld uit te rollen. Oorspronkelijk zou dit net pas in september 2015 landelijk dekkend zijn, maar nu wordt dit januari 2014. De NPO reageert hiermee op de landelijke commerciële stations die inmiddels al in bijna heel Nederland via DAB+ te ontvangen zijn.

Mierlo weer tijdelijk aan
Eerder deze maand meldde Radio.NL al dat KPN Broadcast Services gestart was met de uitbreiding van het DAB+netwerk van de NPO. Deze week zijn de inwoners van de regio Eindhoven getrakteerd op een Sinterklaascadeau, want de landelijke publieke radiostations zijn vanaf nu weer digitaal via de ether te ontvangen. Dit keer via DAB+. Hiervoor is de zender in Mierlo weer tijdelijk aangezet.

Pikant detail is dat de zender in Mierlo een jaar geleden nog zonder enige vooraankondiging werd uitgezet, waardoor diverse luisteraars in de lichtstad hun goede ontvangt van de landelijke publieke zenders kwijt waren. Ook konden zij geen Radio Top 2000 en Radio 6 meer via de ether ontvangen. Een petitie, die 210 keer ondertekend werd, bracht echter geen soelaas.

Nu is de zender in Mierlo opnieuw aangezet. Het gaat om een tijdelijke situatie, totdat een nieuwe DAB+zender in Eindhoven-West/Veldhoven in gebruik genomen wordt.

Meer zenders aan
De komende weken worden meer zenders voor het landelijke DAB+net van de NPO aangezet. Onder meer Markelo, Gemert (De Mortel), Zwolle en Dedemsvaart gaan dan aan. Hier zijn de nieuwe antennes inmiddels al opgehangen. Medio januari 2014 moeten alle 13 zenders in gebruik genomen zijn en is de multiplex van de NPO via 24 zenders in bijna heel Nederland te ontvangen.

Reclamecampagne
Zodra alle DAB+zenders van de NPO zijn aangezet start naar alle waarschijnlijkheid ook de reclamecampagne voor DAB+, oftewel DigitalRadio+. De verwachting is dat DAB+ontvangers dan ook in de belangrijkste elektronica supers verkrijgbaar zijn. Volgens planning gaat de eerste grote campagne in februari 2014 van start. Deze krijgt een vervolg in juni en oktober. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen