Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen: Eerste commerciële regionale DAB-net in de lucht

DAB

In Noorwegen is het eerste commerciële regionale DAB-net succesvol gelanceerd. Sinds vorige maand zijn in de regio Oslo/Akershus de eerste 10 radiostations via dit net op kanaal 13B te ontvangen. Volgens eigenaar SBS Radio is alle capaciteit inmiddels verhuurd en wordt het aantal stations op korte termijn uitgebreid naar 17.

Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Sinds 2010 zijn ook de (lokale) stations Radio 1, NRJ Noorwegen, Radio Rock en P5 Bergen landelijk via DAB te ontvangen.

Omdat Noorwegen al in 2017 de FM-band wil uitschakelen, wordt het tijd dat ook de lokale radiostations gaan uitzenden via DAB. Hiervoor komen 37 regionale netten. Eerder dit jaar zijn de eerste netten via een veiling verdeeld. De inkomsten van de veiling waren echter zeer gering. Voor de meeste netten werd slechts 1 Noorse Kroon, wat gelijk is aan 13 eurocent, geboden. Alleen het net voor de regio Oslo/Akershus ging weg voor ruim 15.000 euro.

Het net voor de regio Oslo/Akershus ging naar SBS Radio. Het is ook gelijk het grootste regionale net, aangezien in de provincie Akershus ruim 10% van de Noorse bevolking woont. Het regionale net voor Oslo/Asker/ Bærum, dat alleen het noordwestelijke deel van de provincie Akershus dekt, ging naar Digitalradio Norge.

In september werd al bekend dat SBS Radio en Digitalradio Norge de handen ineen zouden slaan voor de uitrol van deze netten. Gestart zou worden met het grootste net voor de hele provincie Akershus. Sinds kort is dit net in de lucht op kanaal 13B met de eerste 10 radiostations. Een groot aantal van deze stations zijn niet via FM te ontvangen.

Radiostations die momenteel via het regionale DAB-net te ontvangen zijn, zijn de internetzenders Radio+ Country, Ordentlig Radio (Noorse muziek), Rock klassiker (classic rock), Nettradio 1 (hitradio), alsmede de satelliet- en kabelzender Scansat. Daarnaast zijn ook Radio 1 Oslo (hitradio), Radio Rox (pop-rock), Radio Metro (hitradio), The Voice (hip-hop en r&b) en The Beat (hip-hop en r&b) ook via dit net te ontvangen. Uitgezonden wordt in DAB+ met een bandbreedte van 56 of 64 kbps.

Volgens SBS Radio wordt het aanbod via het regionale net binnenkort uitgebreid naar 17 stations. Alle capaciteit zou inmiddels al verhuurd zijn. Welke stations er nog toegevoegd gaan worden is nog niet bekendgemaakt.

In Noorwegen bezit ongeveer 34% van de huishoudens één of meerdere DAB-ontvangers. Inmiddels zijn er al ruim 1,1 miljoen radio’s die digitale etherradio kunnen ontvangen over de toonbank gegaan. Ruim 225.000 hiervan zijn autoradio’s of adapters voor autoradio’s. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen