Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meer radiostations via DAB in Beieren

DAB

Het aanbod van radiostations via DAB+ wordt in Neieren het komende jaar flink uitgebreid. Afgelopen week verdeelde de regionale mediaraad BLM capaciteit op de lokale multiplexen van München, Neurenberg, Augsburg en Ingolstadt. Onder meer Radio Paloma, Pure FM en Mega 80’s hebben een plekje toegewezen gekregen op meerdere netten.

Meer radiostations via DAB in BeierenDe winnaars
In Augsburg, de derde stad van Beieren, mogen Coolradio 1, Mega 80’s, Pure FM en Radio Paloma gaan uitzenden via het lokale net op kanaal 9C. Het potentieel bereik van dit net is ongeveer 855.000 inwoners.

Coolradio 1 is een pop-rockzender die momenteel al via DAB uitzendt in Ingolstadt. Mega 80’s is een nieuw op te zetten radiozender van Mega Radio, een hitzender die al via diverse lokale netten uitzendt. Pure FM is een dancezender. Eerder kreeg het station al capaciteit toegewezen in Berlijn, maar opmerkelijk genoeg stopte de zender hier na twee weken al weer met uitzenden. Radio Paloma is een schlagerzender die momenteel al in Berlijn via DAB+ uitzendt.

Ingolstadt, waar de hoofdkantoren van Audi, Mediamarkt en Saturn gevestigd zijn, krijgt er eveneens vier nieuwe stations bij. Op kanaal 11A mogen eveneens Mega 80’s, Pure FM en Radio Paloma gaan uitzenden. Daarnaast mag ook Radio PN1 gaan uitzenden via dit net. PN1 is een nieuw op te zetten station voor de regio Pfaffenhofen, ten zuiden van Ingolstadt. Via het net van Ingolstadt kunnen momenteel 457.000 inwoners worden bereikt.

In München krijgt ook Pure FM een plekje op het lokale net op kanaal 11C. Daarnaast mogen de kerkzender Radio München en het St. Michaelsbund samen een kanaal gaan vullen. Het net voor München heeft momenteel een potentieel bereik van 2,64 miljoen luisteraars, mits ze een DAB+ ontvanger hebben.

Daarnaast heeft de BLM de licentie van Mega Radio voor München en Neurenberg verlengd tot eind april 2015. Deze liep oorspronkelijk eind 2014 af, maar is nu gelijkgetrokken aan de licentieperiode van alle andere lokale stations via DAB in Beieren.

Uitbreiding lokale netten
De komende twee jaar worden de lokale netten van München, Neurenberg, Augsburg en Ingolstadt verder geoptimaliseerd en uitgebreid. Zo wordt de dekking van het net voor München uitgebreid naar de stad Fürstenfeldbruck, ongeveer 25 km ten westen van München. Het net voor Neurenberg (10C) wordt uitgebreid naar de regio Mittelfranken, ten westen van de stad, door toevoeging van de zender Büttelberg. Voor het net van Ingolstadt komt er een zender in de regio Pfaffenhofen bij.

Rijnland-Palts
Terwijl in Beieren veel radiostations via DAB+ uitzenden, blijft het regionale aanbod in de deelstaat Rijnland-Palts maar mager. Naast de stations van de regionale publieke omroep SWR is Big FM Woldbeats de enige regionale commerciële zender die in de deelstaat via digitale etherradio uitzendt. Andere grote stations als Big FM zelf of RPR1 hebben nog steeds geen interesse om uit te gaan zenden via DAB+.

Ondanks de geringe interesse wordt het regionale net voor Rijnland-Palts binnenkort uitgebreid. Eind oktober wordt de zender Daun in gebruik genomen op kanaal 11A, waardoor de ontvangst in de Eifel flink verbetert. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, want Big FM Worldbeats wilde niet meebetalen aan deze uitbreiding. Uiteindelijk is er toch een oplossing gekomen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen