Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NPO schakelt radiostations om van DAB naar DAB+

DAB

De landelijke publieke radiostations zijn vanaf maandag 14 oktober ook via DAB+ te ontvangen. Tot nu toe zond de NPO nog uit in de verouderde DAB (MP2)-standaard, maar hier komt nu alsnog verandering in. Na de omschakeling gebruiken de publieke stations dezelfde standaard als de landelijke commerciële radiostations.

Sinds 2004 zendt de NPO negen radiostations uit via DAB. Dit zijn Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, 24Nieuws, Radio Top 2000 en FunX. De uitzendingen zijn in de Randstad, Gelderland en Noord-Brabant te ontvangen op kanaal 12C. Vanaf medio januari zijn alle landelijke publieke radiostations in heel Nederland te ontvangen.

Op maandag 14 september schakelen de landelijke publieke radiostations om van DAB naar DAB+. Eerder meldde Jan Westerhof, directeur NPO Audio, nog dat de publieke stations eerst nog een tijdje parallel in DAB en DAB+ zouden gaan uitzenden, maar onduidelijk is of dit ook gaat gebeuren.

De digitale radiotechnologie heeft zich sinds de introductie van DAB in 1999 ontwikkeld. DAB+ geeft betere en efficiëntere digitale broadcasting. Ik vind het belangrijk dat we vooruit kijken en de mogelijkheden van DAB+ omarmen, al besef ik dat we een aantal luisteraars met een DAB ontvanger hiermee duperen”, aldus Westerhof.

Door het samenwerkingsverband met de commerciële radiostations bieden we de luisteraar veel meer keuze en uitgebreide mogelijkheden voor de toekomst”. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen