Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorse PO schakelt om naar DAB+ en start nieuw radiokanaal

DAB

De Noorse publieke omroep NRK gaat verder met het omschakelen van zijn radiostations van DAB naar DAB+. Vanaf oktober zijn ook NRK Jazz en NRK Båtvær (weer)uitsluitend in DAB+ via de ether te beluisteren.

Noorse PO schakelt om naar DAB+ en start nieuw radiokanaal De vrijgekomen capaciteit wordt gebruikt voor een nieuw radiostation: NRK P1+.

Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge.

Bijna alle radiokanalen van de NRK zenden nog in de verouderde DAB (MP2) standaard uit. Alleen NRK Sport zendt uit in DAB+. De komende jaren zullen meer radiokanalen van de NRK omgezet worden naar het nieuwere DAB+. Vanaf 2 oktober is dit het geval voor NRK Jazz en NRK Båtvær (weerberichten). Hierdoor zijn deze stations niet meer te ontvangen met een oude DAB-ontvanger die geen DAB+ ondersteund.

De capaciteit die vrijkomt door de omschakeling naar DAB+ gaat de NRK inzetten voor nieuwe radiostations. Op 2 oktober start dan ook een nieuw radiostation NRK P1+. Dit station wordt volgens de omroep een verbeterde versie van NRK P1 in de vertrouwde stijl van NRK P1.

NRK P1 is het populairste radiostation van Noorwegen. Het radiostation zendt een mix uit van nieuws, sport, gesproken woord en muziek. De muziek betreft vooral oldies en Noorse muziek. Daarnaast zendt NRK P1 per dag zes uur aan lokale programma’s uit.

NRK P1+ gaat een bredere muziekmix aanbieden, al blijft de focus wel op oudere muziek liggen. De muziek wordt aan elkaar gepraat door bekende (ex) P1 presentatoren. Zo nemenViggo Valle en Kari Sørbø het ochtendblok tussen 7 en 9 uur voor hun rekening, klimt Hans-Petter Jacobsen de twee uur daarna achter de microfoon, terwijl Hanne Hoftun tussen 11 en 13 uur te horen is. Naast eigen programma’s neemt P1+ ook enkele programma’s van grote zus P1 over.
 
Met NRK P1+ hoopt de NRK nog meer luisteraars richting digitale etherradio te lokken. In Noorwegen bezit ongeveer 34% van de huishoudens één of meerdere DAB-ontvangers. Inmiddels zijn er al ruim 1,1 miljoen radio’s die digitale etherradio kunnen ontvangen over de toonbank gegaan. Ruim 225.000 hiervan zijn autoradio’s of adapters voor autoradio’s.
 
Volgende maand wordt ook gestart met de uitrol vanregionale DAB-netten. Het is de bedoeling dat in 2017 de FM-band wordt uitgeschakeld in Noorwegen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen