Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Binnenkort nog meer voetbal via DAB

DAB

Goed nieuws voor voetbalfans in Duitsland. In de toekomst is er nog meer voetbal te horen via DAB+. Energy en Sport1 FM gaan hun samenwerking uitbreiden. Energy gaat namelijk ook de wedstrijden van de DFB Bokaal, de Europa en de Champions League uitzenden. Eerder werd al een samenwerking gesloten voor de wedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga.

Sinds juli van dit jaar werken Energy, dat uitzendt via het landelijke DAB-net op kanaal 5C, en Sport1 FM al samen op het gebied van voetbal. Elk weekend zijn alle wedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga te volgen via de zwarte panter.

De samenwerking ontstond nadat Sport1 de uitzendrechten voor radio wegkaapte bij 90Elf, een voetbalzender die via DAB+ uitzond. Via maar liefst zes kanalen waren alle voetbalwedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga live te volgen op 90Elf. De voetbalzender was dan ook één van de belangrijkste publiekstrekkers voor digitale etherradio.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Sport1 FM alleen via internet zou gaan uitzenden, maar vlak voor de start van het nieuwe voetbalseizoen ontstonden de geruchten dat Sport1 ook wel interesse zou hebben om uit te gaan zenden via DAB+. Tot een samenwerking met 90Elf kwam het niet. In plaats hiervan koos Sport1 FM voor Energy. Enig nadeel is dat Energy maar één kanaal heeft, waardoor niet alle wedstrijden helemaal te volgen zijn.

Ondanks de beperkte capaciteit gaan Energy en Sport 1 FM hun samenwerking toch verder uitbreiden, zo vertelt Energy directeur Olaf Hopp in de speciale IFA editie van de “Meinungsbarometer Digitaler Rundfunk”. In de toekomst zullen ook de wedstrijden van de DFB Bokaal, de Europa en de Champions League uitgezonden worden via DAB+. Als er geen voetbaluitzendingen van Sport1 FM zijn, dan zendt Energy non-stop muziek uit.

Ondanks dat 90Elf geen voetbalrechten meer bezit, zendt het station nog steeds non-stop muziek uit via het landelijke DAB+net. In mei maakte eigenaar Regiocast bekend dat 90Elf zou gaan stoppen met uitzenden en dat er druk overlegd werd over een nieuwe invulling, maar vooralsnog blijft het angstvallig stil op dit gebied. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen