Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eigen DAB-net voor publieke omroep RAI in Rome

DAB

De Italiaanse publieke omroep RAI heeft nu een eigen DAB-net ter beschikking in Rome. Tot voor kort deelde de omroep een multiplex met Club DAB, exploitant van een multiplex voor commerciële radiostations. De radiostations van de RAI zijn in de hoofdstad nu op 12B, terwijl Club DAB blijft uitzenden op kanaal 12C.

In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds vorig 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, dat gebruik maakt van de nieuwere MP4 techniek.

Officieel telt Italië drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB (o.a. RTL 102.5), Club DAB (o.a. Capital, Deejay en RDS) en de publieke omroep RAI. Echter, vanwege het lange tijd ontbreken van een duidelijke wetgeving hebben de landelijke multiplexen nog altijd geen landelijke dekking.

Eind 2009 heeft de Italiaanse mediawaakhond eindelijk duidelijke regelgeving opgesteld, waardoor commerciële radiostations nu officieel mogen uitzenden in DAB+. Maar desondanks ging de uitrol de afgelopen jaren moeizaam.

Dit jaar lijkt er echter flink gas gegeven te worden met de uitrol van DAB. In april verhuisde de RAS, de publieke omroep voor de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol, zijn twee DAB-netten naar andere frequenties. Daarnaast breide Club DAB zijn dekking uit naar Trentino-Zuid-Tirol.

De RAI nam in april ook een nieuwe zender in Paganella in gebruik, waarop alle radiostations van de RAI in DAB+ te ontvangen zijn. Ook zijn via deze zender de regionale edities van RAI Radio Uno en Radio Due te ontvangen. Dit in tegenstelling tot de rest van het landelijke net van de RAI waarop nog in de oude DAB-standaard wordt uitgezonden en geen regionale edities te ontvangen zijn.

Sinds vorige week heeft de RAI ook een eigen DAB-net ter beschikking in Rome. Tot voor kort deelde de omroep hier een multiplex met Club DAB op kanaal 12C. Hierop werden 15 radiostations in DAB+ uitgezonden, waaronder zeven radiostations van de RAI.

De radiostations van de RAI zijn nu in de Italiaanse hoofdstad te ontvangen op kanaal 12B. Club DAB blijft hier uitzenden op kanaal 12C. Dit kanaal gebruikt de zenderexploitant ook al elders in Italië. Club DAB is momenteel de enige exploitant dat zijn multiplex overal op hetzelfde kanaal uitzendt. Zowel de RAI als Euro DAB maken gebruik van verschillende kanalen voor hun net. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen