Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Landelijke commerciële stations nu ook via DAB in Noord-Ierland

DAB

Landelijke commerciële stations als Smooth Radio, Absolute Radio, Jazz FM en Planet Rock zijn eindelijk ook in Noord-Ierland via DAB te ontvangen. Afgelopen vrijdag schakelde Digital One zes zenders in van het landelijke DAB-net, waardoor 1,4 miljoen inwoners van Noord-Ierland het net kunnen ontvangen.

VK: Landelijke commerciële stations nu ook via DAB in Noord-Ierland Sinds 1999 exploiteert Digital One de landelijke multiplex voor commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk. Maar ondanks dat het om een landelijke licentie gaat, was deze multiplex alleen in Engeland (kanaal 11D), Wales (kanaal 11D) en Schotland (kanaal 12A) te ontvangen. Noord-Ierland bleef echter een witte vlek op de kaart.

Dit kwam doordat in Noord-Ierland tot voor kort maar twee kanalen beschikbaar waren voor DAB. Eén hiervan werd toegekend aan de BBC, de andere werd ingezet voor een lokale multiplex. Deze is in handen van Bauer Media voor doorgifte van diverse lokale radiostations.

Mede door het beperkte aanbod aan radiostations bleef de beluistering via DAB in Noord-Ierland achter ten opzicht van de rest van het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Ierland heeft digitale radio een marktaandeel van slechts 21,1%, terwijl dit in heel het Verenigd Koninkrijk 34,3% bedraagt.

Onlangs is kanaal 11D ook vrijgegeven in Noord-Ierland. Daarom diende Digital One in februari een verzoek in bij mediaregulator Ofcom om de licentie uit te breiden naar Noord-Ierland. In april werd het verzoek goedgekeurd.

Afgelopen vrijdag nam Digital One feestelijk de nieuwe zenders in Noord-Ierland in gebruik. Tijdens de officiële ingebruikname in Belfast zorgden Absolute Radio en Smooth Radio voor live muziek.

Via zes zenders is het landelijke DAB-net nu door 80% van de huishoudens van Noord-Ierland, ofwel 1,4 miljoen inwoners, te ontvangen. Zij kunnen nu voor het eerst naar stations als Smooth Radio, Absolute Radio, Jazz FM en Planet Rock luisteren via DAB. Talksport, Classic FM, Kiss en UCB waren al te ontvangen via de lokale multiplex. Deze uitzendingen zijn nu gestaakt. Verwacht wordt dat deze capaciteit binnenkort voor andere stations wordt ingezet.

In totaal zijn nu 31 radiostations via DAB te ontvangen in Noord-Ierland.

Zuid-Wales
In het zuiden van Wales heeft exploitant Now Digital toestemming gekregen om de dekking van het lokale net voor Cardiff & Newport flink uit te breiden en om van kanaal te wisselen. Hiermee wordt een groot deel van het gat gevuld dat ontstaat door het verdwijnen van het regionale DAB-net van MXR. Real Radio, Heart en Nation Radio verhuizen nu naar het uitgebreide lokale net voor Cardiff & Newport. De wijzigingen zijn vandaag ingegaan. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen