Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ook SublimeFM beschikbaar via DAB+

DAB

De landelijke commerciële zender SublimeFM is nu ook te ontvangen via DAB+. Vrijdagavond is het station toegevoegd aan de multiplex op kanaal 11C. Hierdoor zijn nu 11 stations via de landelijke multiplex voor commerciële radio te ontvangen.

Sinds eind mei zijn 538, Slam FM, Radio 10 Gold, Q-music, 100ProcentNL en BNR Nieuwsradio digitaal via de ether te ontvangen. Half juni is ook Radio Maria toegevoegd aan het aanbod. Vorige week volgden Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM.

Vrijdagavond is ook SublimeFM gestart met uitzenden via DAB+. Met het toevoegen van de opvolger van Arrow Jazz FM, zijn nu alle landelijke commerciële stations die via FM uitzenden ook via DAB+ te ontvangen. Later dit jaar start ook de licentiehouder van kavel A7 met uitzenden via DAB+.

Dit kavel werd afgelopen vrijdag gegund aan Ad Venture Radio B.V., eigenaar van 100% NL. In de toekomst zullen in totaal 18 stations te ontvangen zijn op kanaal 11C.

Vooralsnog gaat het nog steeds om testuitzendingen van de commerciële stations. Momenteel wordt er nog hard gesleuteld aan het DAB+net. Het is de bedoeling dat het DAB-net uiterlijk 1 september 2013 gereed is. Dan zijn de stations buitenshuis overal in Nederland te ontvangen. Tot die tijd kunnen de uitzendingen nog regelmatig onderbroken worden. Ook dit weekend wordt er weer volop gesleuteld aan het net.

Om DAB+ uitzendingen te beluisteren is een speciale DAB+ontvanger nodig. Deze DAB+ontvangers zijn momenteel al vanaf ongeveer 40 euro via internet verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat deze ontvangers later dit jaar ook in de winkels verkrijgbaar zijn. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen