Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ook Radio Maria beschikbaar via DAB+

DAB

De katholieke zender Radio Maria is nu ook te ontvangen via DAB+. Afgelopen maandagmiddag is het radiostation toegevoegd aan de multiplex op kanaal 11C. Radio Maria maakt gebruik van capaciteit van 100%NL. In totaal zenden nu zeven radiostations uit via de commerciële multiplex.

Sinds vrijdag 31 mei zijn 538, Slam FM, Radio 10 Gold, Q-music, 100ProcentNL en BNR Nieuwsradio digitaal via de ether te ontvangen. Zenderexploitant Broadcast Partners heeft toen de eerste zenders voor het landelijke DAB+net van de commerciële stations aangezet. Afgelopen maandag is Radio Maria als zevende station toegevoegd.

Vooralsnog gaat het nog steeds om testuitzendingen van de commerciële stations. Momenteel wordt er nog hard gesleuteld aan het DAB+net. Het is de bedoeling dat het DAB-net uiterlijk 1 september gereed is. Dan zijn de stations buitenshuis overal in Nederland te ontvangen. Tot die tijd kunnen de uitzendingen nog regelmatig onderbroken worden.

Binnenkort worden ook Skyradio, Radio Veronica en Sublime FM toegevoegd aan het aanbod. Op termijn wordt het aanbod uitgebreid tot 18 stations. Via het DAB-net van de publieke omroep op kanaal 12C zijn nog eens negen radiostations te ontvangen. Later dit jaar wordt ook dit net uitgebouwd tot landelijke dekkend.

Om DAB+ uitzendingen te beluisteren is een speciale DAB+ontvanger nodig. Deze DAB+ontvangers zijn momenteel al vanaf ongeveer 40 euro via internet verkrijgbaar. Het is de bedoeling dat deze ontvangers later dit jaar ook in de winkels verkrijgbaar zijn. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen