Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Media Broadcast kaapt Lounge FM via DAB+

DAB

In Duitsland zijn sinds dinsdag opeens twee verschillende versies van Lounge FM te ontvangen. Zenderexploitant Media Broadcast is gestart met een eigen versie van Lounge FM via de landelijke DAB-multiplex. De originele versie is in Duitsland alleen nog via internet te ontvangen. Reden voor de wijziging is het mogelijke faillissement van Lounge FM moederbedrijf Entspannungsradio GmbH.

Al sinds januari rommelt het rondom Lounge FM in Duitsland. Het station zendt uit via de landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting. Maar Entspannungsradio GmbH, exploitant van Lounge FM in Duitsland, heeft een flinke betalingsachterstand bij zenderexploitant Media Broadcast, die het DAB-net exploiteert.

Begin dit jaar vroeg Media Broadcast daarom al faillissement aan voor Entspannungsradio GmbH. Vooralsnog werden de uitzendingen van Lounge FM via DAB+ voortgezet en werd er geen faillissement uitgesproken.

In mei heeft de rechtbank van Berlijn de faillissementsaanvraag heropend en lijken de problemen groter te zijn. Zo groot zelfs dat het oorspronkelijke Lounge FM dinsdag plotseling verwijderd is van het DAB-net. In plaats hiervan is nu een andere versie van Lounge FM te horen.

Radioszene meldt dat Media Broadcast na overleg met de curator gestart is met het produceren van een eigen versie van Lounge FM. Hierdoor blijft de multiplex voorlopig geheel gevuld. Voor de productie heeft Media Broadcast de hulp ingeroepen van Martin Unger, alias DJ Jondal. Hij is één van de bekendste DJ’s in Duitsland op het gebied van chill-out en underground.

Geruchten gaan dat Media Broadcast de schulden van Entspannungsradio GmbH wil kwijtschelden in ruil voor aandelen in het bedrijf.

Door het plotselinge ingrijpen van Media Broadcast is de originele editie van Lounge FM  alleen nog via internet en via een aantal FM-frequenties in Oostenrijk te ontvangen. Deze activiteiten vallen namelijk onder een andere, Oostenrijkse, BV.

Onduidelijk is nog of de originele versie van Lounge FM in de toekomst nog terugkeert via DAB. Daarnaast is onduidelijk hoe lang Media Broadcast doorgaat met de productie van een eigen versie. Mogelijk wordt de capaciteit de DAB-multiplex op termijn alsnog toegewezen aan een andere partij.

De problemen bij Lounge FM betekenen een nieuwe tegenslag voor DAB in Duitsland. Begin juni staakte de voetbalzender 90Elf zijn uitzendingen al, nadat het de uitzendrechten voor de voor de Bundesliga was kwijtgeraakt. 90Elf was één van de belangrijkste publiekstrekkers voor digitale etherradio. Momenteel is op de plek van 90Elf non-stop muziek te horen. Eigenaar Regiocast buigt zich over een nieuwe invulling van de capaciteit. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen