Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Voortaan geen amusementsprogramma's meer bij de EO

Medianieuws

De Evangelische Omroep (EO) laat in verband met enorme bezuinigingen amusementsprogramma's vallen. "We moeten schrappen in programmatitels", zei EO-directeur Arjan Lock. "Dat vind ik heel vervelend, maar dat hoort wel bij een eigenwijze keuze om je identiteit bovenaan te laten staan." Hiermee zet de EO een voorbeeld voor andere publieke omroepen.

Geen amusementsprogramma's
Lock vindt de thema's geloof, samenleving en natuur het belangrijkst in de programma's. "Dus wij zullen denk ik in 2016 geen spelletjes meer doen. We zullen geen amusementsprogramma's maken", aldus de EO-directeur. "Wij zullen geen Ingang Oost meer uitzenden. Dat zijn titels waar ik best trots op ben, maar als we moeten kiezen vallen die het eerst af."

Zo vreest Lock voor het programma Wat Weet Nederland, dat wordt gepresenteerd door Bert van Leeuwen. "De quiz van Bert bestaat denk ik niet meer in 2016, in ieder geval niet door de EO uitgezonden." Het Familiediner blijft waarschijnlijk wel bij de omroep. "Dat gaat voor mij wel zo over verzoening, dat hoort echt bij waar de EO voor staat. Dat hoop ik tot in lengte van jaren een plek te blijven geven op Nederland 1."

Drama
Ook een serie als Van Gogh, een Huis voor Vincent wordt in de toekomst 'niet op de frequentie waarop we het nu doen' geproduceerd. "Ik vind wel dat als drama één van de prioriteiten is van de publieke omroep, dat vind ik terecht ook, dan hoort daar ook onderscheidend drama bij. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een dramaserie over Willem Aantjes, de politicus."

Omroep Max liet in december ook optekenen vanwege de bezuinigingen geen amusementsprogramma's meer te gaan maken. Het budget van de omroepen gaat de komende jaren in totaal met driehonderd miljoen euro omlaag. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde Artikelen