Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Regiocast trekt stekker uit voetbalzender 90Elf

DAB

Regiocast trekt de stekker uit 90Elf, een voetbalzender die via internet en DAB+ te ontvangen is. In maart werd bekend dat het station de rechten voor de Bundesliga kwijtraakt aan Sport 1. Op 1 juni is het laatste live verslag te horen. Door het stoppen van 90Elf verdwijnt één van de belangrijkste publiekstrekkers voor digitale etherradio.

De afgelopen vijf jaar had 90Elf de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga. Het gaat hier om het zogenaamde “Audio Netcast” pakket. Aanvankelijk was 90Elf alleen via het internet te ontvangen, maar sinds 2011 is het station ook via de landelijke DAB-multiplex te ontvangen.

Via maar liefst zes kanalen zijn in het weekend alle voetbalwedstrijden van de eerste en tweede Bundesliga live te volgen. Daarnaast zendt 90Elf ook alle wedstrijden van de DFB Bokaal en een aantal wedstrijden van de Europa en Champions League uit.

90Elf werd ingezet als één van de grote publiektrekkers voor DAB. Philips bracht zelfs een goedkope DAB+ontvanger op de markt met het logo van het radiostation erop. De tactiek leek te gaan werken, want per speeldag trekt 90Elf een slordige miljoen luisteraars. Hiervan luistert 10% via DAB, waarbij de gemiddelde luistertijd op ruim 90 minuten ligt.

In maart werd bekend dat 90Elf de uitzendrechten voor de eerste en tweede Bundesliga kwijtraakt. De Deutsche Fußball Liga (DFL) heeft de rechten voor de komende vier seizoenen verkocht aan Sport 1.

Door het kwijtraken van de uitzendrechten werd het voortbestaan van 90Elf erg onzeker. Nadat eerder al bekend werd dat een samenwerking met Sport 1 niet door zou gaan, maakte Regiocast afgelopen dinsdag bekend dat 90Elf na het huidige voetbalseizoen ophoudt te bestaan. De finale van de DFB-bokaal op 1 juni is het allerlaatste live verslag dat het station zal uitzenden.

Wat er met de lege ruimte gebeurd op de landelijke DAB-multiplex in Duitsland is nog onduidelijk. Regiocast zegt inmiddels druk in overleg te zijn over een gepaste invulling. Radio Bob en Sunshine Live, de tweede andere stations van Regiocast, blijven gewoon uitzenden via de landelijke multiplex.

Sport1 zelf wil uiterlijk 19 juli starten met radio-uitzendingen. Of er voor het luisteren betaald moet worden is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend of het station uitsluitend via internet gaat uitzenden of dat Sport1 Radio ook via DAB+ gaat uitzenden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen