Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Bouw zenderpark DAB-net landelijke commerciële zenders gestart

DAB

Zenderexploitant Broadcast Partners is gestart met de bouw van het zenderpark voor het DAB-net van de landelijke commerciële radiostations. Momenteel worden op diverse locaties in het land antennes geïnstalleerd. Medio 1 juni gaan de eerste zenders aan, zo laat Broadcast Partners aan Radio.NL weten.

Begin maart maakten de landelijke commerciële radiostations bekend dat zij op 1 september van dit jaar landelijk te ontvangen zijn in DAB+. Daarmee tonen de stations zich behoorlijk ambitieus, want volgens hun licentie hoeven ze dan pas 40% dekking te hebben.

Vanaf 1 september zijn onder meer 538, Q-music, Sky Radio, Slam FM, Radio Veronica, 100%NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio zijn dan digitaal via de ether te beluisteren. Uitgezonden gaat worden op kanaal 11C. Voor de ontvangst van digitale radio via DAB+ moeten luisteraars wel andere ontvangers kopen. Deze zijn momenteel al vanaf ongeveer 45 euro te koop via internet.

Broadcast Partners heeft de opdracht gekregen om het zenderpark te gaan bouwen en beheren. Het gaat om 32 zenders, die voor een dekking van 100% buitenshuis gaan zorgen. Binnenshuis zal de dekking iets lager liggen.

Inmiddels is Broadcast Partners gestart met de bouw van het netwerk, waarbij medio 1 juni de eerste zenders aangezet gaan worden. Daarna zal het netwerk tot september gefaseerd uitgebouwd gaan worden. Een definitieve lijst met opstelpunten volgt te zijner tijd. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen