Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Poolse publieke radio start in oktober met DAB+

DAB

Polskie Radio, de Poolse publieke radio, gaat dit jaar alsnog beginnen met het uitrol van DAB+. Op 1 oktober starten de uitzendingen officieel in Katowice, Krakau, Lódź, Warschau, Wroclaw en de regio Gdańsk/Sopot/Gdynia. Het is de bedoeling dat in juli 2015 landelijke dekking wordt bereikt.

Poolse publieke radio start in oktober met DAB+ Aanvankelijk was het de bedoeling dat Polskie Radio vorig jaar zomer zou starten met uitzenden via DAB. Het Europees kampioenschap voetbal 2012 werd aangegrepen om de eerste fase van het landelijke netwerk uit te rollen. In de steden Warschau, Wrocław, Poznań, Gdańsk en Gdynia zouden de landelijke publieke stations en een aantal regionale stations in DAB+ te ontvangen zijn.

Vlak voor de start van het EK voetbal werd de uitrol van het DAB-netwerk alsnog afgeblazen wegens gebrek aan financiële middelen. De publieke radio en televisie kampte de afgelopen jaren met een tekort. Want ondanks dat inwoners van Polen kijk- en luistergeld moeten betalen om de omroepen te bekostigen, betaalt een slordige 65% van de inwoners dit niet.

Onlangs maakte Polskie Radio bekend dit jaar alsnog te starten met de uitrol van DAB+. Doordat er vorig jaar flink bezuinigd is en de reclame-inkomsten zijn gestegen is er weer budget voor digitale radio.

Uiterlijk 1 oktober gaan de eerste zenders aan waardoor ontvangst mogelijk is in de grote steden Katowice, Krakau, Lódź, Warschau en Wroclaw, alsmede in de regio Gdańsk/Sopot/Gdynia.

Na oktober zal het DAB-net gefaseerd uitgerold gaan worden. De snelheid hiervan is grotendeels afhankelijk van de financiële situatie van de omroep, maar gestreefd wordt om in juli 2015 landelijke dekking te hebben gerealiseerd.

Het is de bedoeling dat 12 radiostations digitaal in DAB+ uit gaan zenden. Aanvankelijk zal gestart worden met de vier landelijke stations Jedynka (1), Dwójka (2), Trójka (3) en Czwórka (4). Deze worden later aangevuld met regionale stations en themakanalen.

Maar ook nu kunnen een aantal publieke stations al digitaal via de ether ontvangen worden. Op dit moment wordt er met DAB+ getest in Warschau en Kielce. Afgelopen woensdag zijn ook testuitzendingen in Szczecin gestart. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen