Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Frankrijk: NRJ probeert uitrol DAB tegen te houden

DAB

De Franse radiogroep NRJ probeert de uitrol van digitale etherradio in Frankrijk tegen te houden. De zwarte panter heeft onlangs beroep aangetekend tegen de toewijzing van capaciteit door mediaregulator CSA. Dit meldt de zakenzender BFM. NRJ ziet, net als BFM, geen heil in DAB.

Frankrijk: NRJ probeert uitrol DAB tegen te houden In juni 2012 zeiden grote Franse radiogroepen als Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM), NRJ (NRJ, Chérie FM, Rire & Chansons en Nostalgie), RTL (RTL, Fun Radio en RTL2) en NextRadio TV (RMC en BFM Business) opnieuw ‘non’ tegen digitale etherradio. Zij besloten dan ook geen aanvraag voor capaciteit in Parijs, Marseille en Nice in te dienen.

De grote radiogroepen verwachten dat DAB(+) geen voet aan de grond gaat krijgen in Frankrijk en zijn daarom niet bereid om miljoenen euro’s te investeren in deze technologie. Ook de publieke omroep Radio France besloot om vooralsnog niet uit te gaan zenden via ‘la radio numérique’.

Ondanks het afhaken van de grote radiogroepen en Radio France besloot de CSA de invoering van digitale etherradio gewoon door te zetten. Voor de drie grote steden werden in totaal 173 licenties uitgedeeld. Onder meer Skyrock, MFMRadio, Oüi FM en Radio FG mogen gaan uitzenden via DAB of DMB-A.

Door de grote hoeveelheid licenties die er uitgegeven zijn, is NRJ er blijkbaar niet meer zo zeker van dat digitale etherradio een flop wordt in Frankrijk. De zwarte panter probeert nu de uitrol uit alle macht tegen te houden. Onlangs heeft NRJ beroep aangetekend tegen de toewijzing van capaciteit voor digitale etherradio.

Volgens NRJ is het besluit van de CSA om digitale etherradio uit te gaan rollen onrechtmatig, omdat er economische en juridische onzekerheden zijn. Er zou te weinig geld mee te verdienen zijn om winstgevend te zijn. Daarnaast zou de CSA de radiowereld had moeten raadplegen voordat het besluit tot uitrol werd genomen.

De CSA verwerpt de bezwaren van NRJ. De mediaregulator heeft de radiowereld al in 2005, 2006 en 2009 geraadpleegd en vindt dit ruim voldoende. De CSA gaat dan ook door met de uitrol van digitale etherradio.

Afgelopen week maakte de mediaregulator bekend welke multiplexen door welke partijen geëxploiteerd gaan worden. Eerder werd al bekend dat voor 14 van de 19 netten een overeenkomst was gesloten. In Parijs is dit niet gelukt voor één multiplex, terwijl in Marseille en Nice twee multiplexen onbeheerd blijven. De CSA start hiervoor binnenkort een nieuwe verdeelronde.

De multiplexen waarvoor wel een overeenkomst is gesloten, worden beheerd door RadioMux, RMux, SDN, France Multiplex en RadioCoop. Een compleet overzicht is in de PDF onder dit artikel te vinden.

Daarnaast gaat de CSA het parlement nu officieel verzoeken om ook DAB+ te adopteren als standaard voor digitale etherradio. DAB+ is veel efficiënter dan DAB en DMB-A, waardoor er nog meer ruimte is voor radiostations. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen